講真 要移民真係唔好諗台灣

337 回覆
186 Like 895 Dislike
你估蝦皮啲嘢又唔係淘寶貨咩,你咁答即係你唔係好了解台灣
係台灣合營教大陸嘅
台灣人自己都話騙徒多過對岸
蝦皮嘢咪又淘寶嘢懶醒咁
台灣除咗人有禮貌啲 同大陸無乜分別
已經等左半年...
事實上我係賣左層樓,去當地半退休生活
加上我一支公
諗過度過都係台灣> 英國 , 對我黎講
下 我係香港意外撞頭外傷入公立醫院
即日排到照CT 縫針 留院觀察一晚無事先比走
包得好好睇睇 覆診比十零蚊就護士拆線洗傷口
香港有幾西
所以咪話唔覺外國D醫療有幾好囉
BTW我係德國醫院都搞左6,7粒鐘先走得
雖然德國一毫子都唔洗比
碌下張醫保卡就得
慘,身同感受但未賣樓,明明以前一兩個月走得,而家專登拖長咁多又加辣都唔update 下啲清況,永遠只係送審中

啲人仲咁響往個FG 二萬七人工生活嘅地方
真係安排緊移民先知佢有幾唔好
而家真係好多搞緊嘅都放棄左轉去英國,好多仲係好黃嘅諗住去撐小英
台灣醫保/ 香港醫院
箍牙/ 剝智慧齒幾錢/排幾耐

台灣醫保/ 香港醫院
你要專科/照cancer 幾錢/排幾耐

答完呢兩個問題=答左你自己香港醫療有幾閪啦小朋友
本身已經想放棄改去英國,慳番 6球台幣
但諗諗下長遠計英國生活指數始終高好多
而且重點係一支公,無咗教育呢個因素
所以最後都係繼續揀台灣
自己本身都鍾意台灣呢個地方..
多得垃圾林奠搞到台灣加辣
住行唔認同
不過都要多謝條柒婆
如果唔係台灣總統9成9 係korean fish...
咁我真係唔會再諗移居台灣
咁佢都可以反對
你台灣都唔慣
就更加唔使旨意180度去西方國家
去到重仆街
起碼西方唔少國家係真心想幫香港人 唔少國家都左膠多 支持移民 冇咁排外 eg 加洲 加拿大 就算英國之前都有poll話大部分人支持bno平權 反而台灣人就真係排外啦 好似有poll話到明大部分人唔想香港人移去台灣
澳洲好悶
再加上香港人個格係閪既
兒登仔又想水人去台灣
收皮啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞