[細機撚] iPhone 12 mini 討論區 (7)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
可能我成日返工禁電話禁足9個鐘 所以11pro都唔算好夠用 但mini個手感令我犧牲個電量 因為太正啦 加上我隻手勁細
mini帶黎既好真係值得犧牲少少電量
番工無得差電?
有得差 不過如果放假出成日假就應該要尿袋啦
iPhone XR xs xs max咪就係平機同旗艦機都用esim
但當時係連登比人係咁插話esim 唔好
結果之後又變番雙實體sim卡
今代mini用esim + 實體卡好似係因為機身太細

Btw 明明esim 幾好 點解d人要咁抗拒
梗係唔係連登講下就有或者冇喇
唔計中國,澳門,香港
全世界所有Xs 及打後出嘅iPhone 型號都有eSIM

除咗電訊商同佢啲街霸,冇人會抗拒eSIM
支持mini買返部,唔係出年無iPhone 13 mini
又多一個做傻事
可能真全屏 cut m額
唔好呀ching 11換12 mini 都ok
11pro 本身細d 就咪換

12mini 其實好撚多缺點
細電已經死罪

但真係好撚細 an 陣營完全無代替品
啲電又未至於好差
打機就無咩可能
自由鳥回覆

你可以喺「設定」裡面嘅「SIM卡管理」,撳「報失/更換SIM卡」,然後喺「SIM卡類型及領取方法」揀「eSIM」。

提提你:
1) 更換SIM卡時需要即時繳付HK$50,但有關費用將於下期賬單中退回。
2)請確保你的裝置支援eSIM

eSIM Supporting models*
iPhone:
iPhone XS
iPhone SE (2nd generation)
iPhone 12 mini (HK version)

https://www.1010.com.hk/en/eSIM
除咗細電仲有咩缺點
當年esim 啱開始,想用都冇,而家電訊商出埋esim 儲值咭,實用性大咗
iPhone eSIM 仲可以store 幾個eSIM plan 揀一個黎用
換SIM時連SIM tray 都唔駛搞 正到爆

如果係"single physial SIM slot + eSIM" vs "dual physical SIM slots" 或者有得argue
但外國啲iPhone 係咪都有eSIM 根本就冇得嘈
咁睇落好似12先同X差唔多大,不過細機有方便既地方
無野無可能
我就係12 pro max 既例子
少ram
12 都係啫
怪就怪佢唔出mini pro
同埋一日有m額我都唔覺得完美 包括所有12系列
掂頂易太多
睇落個mon又唔會細好多
電細可以用尿袋
但輕同手感好真係無野可以取代到
真心要esim應該要變主流啦
太方便
分分鐘遲下apple連sim tray都cut埋
Hardware 已限制咗只可以一機兩 SIM
香港版 iPhone 冇咗 eSIM, 唔係因為多人話唔好用, 係因為支那剎停咗 eSIM (初初出過一排可上台, 之後取消咗, 你知支那啲嘢朝令夕改, 成日都係咁), 所以之後所有支那版 iPhone 轉晒做只得實體 SIM, 再之後 Apple 統一支港澳做同一型號 (以前香港版係唔同型號的), 所以而家香港版 (除 Mini 外) 都係只得實體 SIM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞