歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (56) 整好就中1001

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
AA膠大力少少成條斷返開
https://youtu.be/8OVsWWIO-rE
10分鐘開始 佢都係2000號開始磨 會唔會你砂紙用得太粗?
唔係有段差,似係黑色有d磨沙令到張貼唔實
首先,用溢膠法要2件對合既件密合得好,如果有段差或者密合得唔好,你就要剪柱落老虎夾先溢膠成功,目前可能得B社既模型先做到大部份件密合得好好.其他廠就窄D.
然後如果你要無縫既件係ABS膠又要買多枝ABS膠水,各廠既膠有D好D有D垃圾D膠水又會影響溢膠好唔好睇,有時溢膠走左D泡泡出黎真係吐血
AA膠大法就啪埋件直接係縫度上一層AA膠再磨滑磨平就完左,我試過有少少段差都可以順便處理埋.不過缺點就係AA膠好硬,要磨好耐同砂紙用得好快
仲有就係佢冇啪埋2件零件既功效,如果係關節位可能會撐開條GAP
老子巴砌囡果陣d肉色位都唔做無縫?
搵唔到Gaia隻膚色畢地, 用MAD透明膠/橙蓋得唔得?
佢用個隻新牌子黎
對硬化劑可以10:1咁溝
會唔會容易d流平易磨d
想買隻紅色啫
度度都缺貨
我都唔記得,用之前用剩d油亂咁溝
聽講modo都可以用開油水溝稀
不過唔知個效果係點
開油水應該會透薄佢
硬化應該睇硬化劑
屌.... 巴打我都有肚痛
我油性 我戴口罩噴, 試過口罩入面都柒到色
唔知,set 都sol 都落左好多次都仲係咁

唔近睇都ok 既,自呃下自己算
頭post 肉色畢地編野我打既,你話我做唔做無縫呢
唔怪得我做親都失敗
點磨都係有條白色縫係度
ps 素組派
所以我放棄左
玩全隻上色
我自己係曲面先做無縫,其他件話狗知佢

老子巴砌囡果陣d肉色位都唔做無縫?
搵唔到Gaia隻膚色畢地, 用MAD透明膠/橙蓋得唔得?

當年第一次砌唔識用左綠蓋做肌膚無縫

就係因為你搞到周圍無哂肉色畢地
無問題呀
咪亂講,香港撚有人砌囡 卡WING唔洗肉色畢地既
你篇嘢無加密
ym自家泵有冇伏原本諗緊買唔買tc610h好
好多人砌囉
上星期福袋俾掃哂
但冇人貼作品
去左睇頭POST
之後連左去N2工作室 D 教學,真係學到好多野

新玩具
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞