歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (56) 整好就中1001

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
填返灰/補土 Safe
填完未又係要用砌紙磨,咁點解唔直接一開波就磨
批花嘅機會細
全磨耐好多
磨哂 噴完灰都仲有唔少位要執
不如執好自一次過磨
不過講時講,我有個同事到而家都仲係用指甲鋏+筆刀,真係見佢砌得勁快
不過批得唔好
都幾核突
仲有機會片到手
等睇用手指甲卒
仲乜畫我出黎
鈦版/電鍍 可唔可噴光油上去做保護架?

我買左大刀口粗身xacto knife
刀刃角度要買岩自己用嘅式樣,太平太斜都唔好
水囗真係太大嘅時候就用返鉗修細
咁樣會大大減低水口對零件嘅附著力
然後削時手指盡量貼近刀背以加強刀面控制
強迫自己用力平均 (安全唔會跳刀+效果最好)
永遠用刀刃中心,唔好用刀尖
用力時應feel到係平均地利用緊刀刃嘅斜面去切割
切唔到就千祈唔好格硬來
格硬來= no control = super unsafe and potentially damaging 舊件
Feel到就來切斷就收力,千祈唔好就斷都仲大大力,好易切到手

以上為自己經驗之談
唔好,你原本d 效果會無左9成
之前睇幾個man sir 訪問都feel到佢好似幾nice
如果真係如其他人所講 有仆街出古惑
咁比人呃真係好唔抵
屌你香港人真係得啖笑
咩花生?
邊諗到有人咁都做得出

我諗起GTO 朋子果段
Ym 應該係女僕wzc 張相好hit,之後你知毒撚把口幾臭ga la
應該又話人雞又話阿星賣得貴養女
咁阿星就打左篇長文黎宣洩下
man sir想用like數決定一個rx78比賽嘅冠軍
但有一位參賽者明顯水準同創意都略低一籌
但like數爆多,有唔少係啲來自五湖四海嘅假ac

我再爬爬文
該名參賽者話自己都始料唔到識嘅人咁捧場幫自己"拉到咁多票",
咁我諗either 佢自己買票事敗後扮野 or
佢察覺相識嘅人幫佢買票
就話可以讓返個獎出來

man sir 最後就話自己唔會反口
點票同查明票源後會照畀個獎票高者
但亦明言後悔用左呢個賽制,搞到大家唔開心
man sir 個group 係邊個?
所以到而家都好似冇講係邊個得獎?
經一事長一智!決定了之後再也不會搞這種比賽!
我喺佢模型店嘅page 睇到事件大概咋
我唔知佢有group

為免阻住大家討論模型我都係講埋呢度算
想食花生嘅巴絲們自己google man sir fb page喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞