歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (56) 整好就中1001

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
唔係grp,係fb 黎,你打manson hobby room模型制作室 就會搵到,果陣modo 油佢最齊我佢日上佢到買油

份人好nice,有問必答
唉屌
明明想簡單搞個比賽仔模型友們切磋下
獎品咪又係一百幾十,頂多四位數
啲契弟係要出古惑
有時真係咪話香港人冷漠乜乜物物
一片好心畀人當傻仔搵笨 人與人之間點會有互信
我知man sir 係邊個,第一次上去見佢個樣凶凶地唔敢問嘢,但聽佢同熟客對話先覺得鐵漢柔情
不如講埋整佢果陣有咩意外發生
重會教你點用同試完先決定買唔買
佢隻馬沙作品真係
pm第一
man sir第二

兩個都正

但man sir幾時先派套sazabi gk
第四張個exposure 最好
呢隻blue 較黑, exposure 要光少少補償返
亦會令背景冇咁灰同overexposed = hide 左個影棚嘅接合處 (少少啦)
如果你呢個影棚係multiple light source 就試下較光較暗啲燈賠

複雜少少就係
影相留意光源同光嘅quality (hard / soft?), 想做一個乜野效果
eg 你而家呢種影棚係soft 同平均嘅柔光,咁難免有一個好強嘅"說明性"喺個mood 入面
可以先imagine 下機體喺咩環境 / 參考下動畫中鍾意嘅畫面去打燈
再加入自己嘅創意去設計下
photography is MOSTLY about lighting

btw
模型超型
好靚仔
睇等出落左好多心機
巴打好波
Lego計唔計?
照說明書砌冇意思
自己原創好好玩
仲自由過Gunpla
MOC痴線佬
點睇都唔係比賽作品
條友留言講到幾清高,唔CARE 點點點,不過佢班打手就係到屌天屌地屌man sir
玩漏洞就係贏家
佳作 算既

但比較之下
其他 創作力 同 技術都有

Mansir真係 下次用返評審制算

其實 佢本意好好 但比人屌到灰左
睇到好SAD
本身準備緊出模型攝影新手教學post, 但一直都唔得行,等等我
大師
收集下意見,想開個post分享下點影模型利申整模型方面係新手。

- 大家本身有無相機? (可以full manual控制快門,光圈,ISO,white balance)
- Prefer 低成本攝影,定係買少少Gear影靚啲?
- 想用LED continuous light,定係閃光燈?
- 有冇試過後製?Lightroom, Photoshop, Snapseed, etc.
- 教學想睇圖定係睇片?
- 同埋有冇啲咩特別野想學?

用電話影冇得聞相
Just want to add
其實而家好少少嘅電話都有app 可以做full manual
頭post is ready
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞