歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (56) 整好就中1001

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
當架車咁磨

btw

Gunpla哇 至腰撻
3M其實都好多款
Gaia琺瑯(手油)同硝基油(噴塗)都有用
放大就睇到油到一撻撻既就係琺瑯油
噴左上去遮唔既就係硝基油
如果有下次我應該會用噴筆噴琺瑯油然後再抺走出界位
咁就唔洗做masking了
UV/夜光 好難抹乾淨
Godhand 出左pack 有2000-10000
我用左大number 磨乾左好耐嘅AV
由本來微細嘅橙皮紋變左滑面 (始終有極細瑕疵,但我估spray varnish就會蓋咗)
比心機啲慢慢之後400>600>800咁磨上去一樣磨得返滑。
用多幾支綿籤&用uv燈照住黎抺我覺得都抺得乾淨
最重要係唔好返頭抺
磨到滑一滑最後上消光
而家素組求其磨就算
上咗灰先認真磨
之前而度巴打都有講過
用越細既砂紙越難磨走你想磨走既水口
只會磨滑左佢,用手一摸就會feel到粒野凸出黎
而你越磨得多下即係你磨走埋其他你唔想磨既位
正確做法應該係粗砂慢慢細範圍磨走水口然後幼砂磨返滑
你會發現每個番手只需要磨幾下就夠
想滑啲先上高啲既番手
至腰撻唔同on9撻
神剪一刀然後假組上灰有無得諗
而家神剪都係求其剪就算
貼邊剪唔哂都留返第日磨
廢事哂時間
好的 唔該晒師兄
btw 記得以前買張聖防成$120
Makes sense
以前細個試過

我而家大部份時間鉗完水囗就用筆刀三兩下咁削
就咁睇個效果都非常之好
我想問呢個方法
除咗上色後咬合力冇磨左嘅件強之外
有冇其他問題?

呢度大家睇來都鍾意磨件
磨完除咗平+上色或者上灰咬合力會強之外
仲有冇其他好處?
但係又老實講 我以前用五金砂紙就400 600 800 1000
但係買咗老豆棒我都係600同800基本上搞得掂9成 有時可能淨800 用1000修一修 老豆棒個切割力真係好撚勁 唔係打手 不過用過真係番唔到轉頭 但可能我磨緊rg啲水口細同我一向都剪/批到好貼先磨

但新手嘅話真係練番400-800先 個問題係要識觀察幾時先叫磨好一個號數 唔係人地叫你做就做
其實你接受到你筆刀批完個效果就ok
但消夾口修偷膠位等等工序一定要磨先磨到
所以無話鍾意唔鍾意既
另外磨完上色其實會差過未磨
因為你點磨都磨唔返成形膠咁滑
上色出黎會好粗粒
你淨批可能會有凹凸嘅情況發生 咁當然呢樣睇要求 咁你話你係超執刀嘅我都吹你唔漲

我都成日做超執刀
開始wfh時間個post又推得勁快
另外反而想知呢度幾多師兄每一次都會做全面打磨? 我個人覺得唔係想做反光鏡面效果嘅話 全打磨好似有啲hardcore
明白
謝指教
第二日己經1/3個po
筆刀削唔係人人做到,起碼我唔得,用砂紙就安全,唔會出事
超執刀
都真係好似打機咁
批上癮
有時兩下就批得靚超有成功感

以前成日批太多
傷件
但時日耐咗越來越準
順便練埋落刀力度嘅控制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞