我朋友搵公司寫 app ,間公司起唔到貨,應該點幫佢?

172 回覆
11 Like 106 Dislike
我有個朋友早幾個月搵間喺葵涌嘅公司寫 app ,包括 iOS, Android 同 PHP backend ,2個半月,HK$300K,結果而家到期起唔到貨。

我第一件事問佢出咗 production 未,佢唔知我講乜,我問佢俾 server access 佢俾唔撚到我。佢同我講話再過多個星期唔找數嘅話, developer 會熄鳩咗個 server 去(不過個 contract 無寫到個 server 係自己出定對家出)。個 developer 亦都 reg 鳩咗我朋友公司個 domain name 。

佢俾咗 source code 我睇,係由一隻喺印度開發嘅 generic solution 改出來嘅,

我嘗試將隻 source code 裝落個 server 到,個 backend 行到嘅,不過隻 Android app 開都開唔到。

我應該點幫佢?佢就話會中止張合約然後告鳩間葵涌公司,不過應該點樣同佢吊命,用最快最低成本嘅方法出咗街先?我覺得我個朋友完全唔知開發 app 應該係點咁,我覺得佢被搵笨(佢連咩係「出 production」都唔知)。咁可以直接叫佢搵嗰間印度公司嗎?定係叫佢搵個另一個 developer 執手尾?
當買個教訓
開名,total 300k 俾咗幾多
開名,告佢,搵另一間做,delay rease
呢個我要問準朋友先,應該解決咗件事再諗,佢間公司啲錢就快燒哂啦,要出到隻 app 先有得收廣告費
叫佢自己請team今寫過啦
傑出公司系列
唔想比尾數?
Btw唔開名點幫你
而家隻 app 行都行唔撚到呀,俾乜撚尾數
睇死佢合約都係無睇terms就簽
印度公司隨時d code都係open source 你搵佢有乜撚用?佢又無收你錢

搵人執爛code?重新做過好過啦。行內個norm係執爛code貴過重新寫
剩係code review條數我都唔知收你幾多個man day啦。

結論:樓主朋友on99 當跌左啦。
結論
起條team由0寫起
出面搵人寫幾多錢都係買難受
公司名係咩字頭
M字頭
你朋友咪你
一係借錢搞一係執
雖然300k有少少平
但間垃圾公司開名啦
起唔到貨係點先?
有feature未做完? 好多BUG? 個UI未砌到啱心水?
正常你未ready production,對家唔會追你叫你找數, 定你朋友訂都未比先?
如果你朋友on9到個APP有乜ready,有乜未ready都講唔出, 冇人可以幫到佢.
開名please
好彩既係backend 行到
你最多都係搵人重寫Frontend 姐
八掛想知點解你朋友當初唔搵你寫?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞