我朋友搵公司寫 app ,間公司起唔到貨,應該點幫佢?

172 回覆
11 Like 106 Dislike
通常呢啲公司玩法
係接完project 再上網搵印度/第三世界freelancer
最後如果嗰邊hea做 就會爛尾
幾時要出街 有d咩requirement?
就咁睇樓主講個個網
我連佢係vendor都睇唔出
當網又上角menu係圖黎 笑撚左 咁就30萬
你朋友水魚到咁學人做生意,不如直接執柒咗間嘢佢輸少當贏啦,唔係第時蝕到破產啊
一間做得ux ui既公司 個網整到咁撚柒 都唔應該信啦下話
有咩好幫 咩都唔識學人搞IT

利伸:IT 狗
真係流到仆街
以前做過一間正經既start-up 公司廿人多啲都請一個返黎做customer service 答下official email contact
有乜理由by whatsapp重要有樓主啲傻仔信
300k兩邊app同要backend....
開間公司名先
佢個網係咪中學生寫
流到仆街
唔接朋友生意唔出奇
有少少野改同update都收錢好容易傷感情
特別係啲app成日有小小野要執
做完炒晒佢只留1-2個?
條友鳩up
唔洗理佢
做開it都明by project
唔會by product
除非變到unicorn
請team 人你估平呀
你係咪比較少接觸development
由0寫起 乜都包 front back end iOS android app maintenance 市價最低幾錢到
backend 行到係著到嘅意思咋喎
入邊啲features 齊唔齊who knows
php 做底有乜問題
人地可以係lumen
可以係symphony 可以係laravel
三隻framework 都仲係好hit 好啱寫ecommerce
問題係間嘢不負責任
仲有三條友熟手 一人一個月至少三皮
三個月三十皮 其實差唔多啦
所以我先話起條team 其實仲燒錢
如果香港公司請香港人做
呢個數應該都做唔到幾多野
呢個好老實

佢開呢個價
加上個客自己又唔識野 唔識俾requirements
自然又唔會意識到要幾貴
咁最後出到堆垃圾亦係好正常
300k係成個project個價?一開始就唔應該俾哂,分幾期,跟dev同production進度俾
上邊班超人話300k 貴架喎
backend + ios android
算差唔多喇下話
其實無問題
問題係舊product唔會搵到下手人整only
無人會識搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞