我朋友搵公司寫 app ,間公司起唔到貨,應該點幫佢?

172 回覆
11 Like 106 Dislike
以為L字頭
就咁冇咗300k
對startup來說真係好多錢
一人一個月至少三皮
你咁計剩係計人工咋喎

MPF 呢
電腦呢
水電租呢
員工福利呢
勞工保險呢
一陣病假又要出糧
員工無理由自己買手機返工用 又要買俾佢
一陣員工又想要13個月糧....

老細又要出糧
公司商業登記
公司個爛鬼網站
hosting 錢

其實減埋減埋 三十皮做唔到幾多manday...
啲客當然唔會肯計咁多成本入去啦
但係開公司又唔係善堂 點解成本唔可以計埋入去條數度
扣扣埋埋其實喺香港做三舊野 無乜可能咁平
php 啲framework 都仲好hit 架喎
唔好先入為主啦
laravel 做dev 係快同方便
啱啱先出到8
你有冇試過先
搵人做APP果D都ON9
你自己睇下你部電話有D咩APP真係會用
IG FB WTSAPP TG 銀行APP 其他呢?
根本為整而整
做完三個月之後炒晒佢,留一個做maintain
而家喺 indeed 睇 php web developer 市價好多得唔夠20k,我諗人工乘2左右可以反映到請人嘅真正成本。
係架 所以幾時都話
要起條team 由頭寫到尾一定係最燒錢
當然我淨係計個人工比樓上個位
都知300k 係唔合理
仲未計租地方買機買library
曾幾何時都有人問過一個zoom clone 要幾錢
我話至少一百萬 佢話貴最後搵支那公司做
300k搵判頭
由無到有 ,加上一個乜柒都唔識嘅客
請個唔夠20K嘅developer返黎,叫佢自己做埋system design, 俾部電腦佢叫佢起壇野出黎
你諗住會玩到,會唔會太天真
唔夠兩萬係fg
你咪試下搵三條fg 翻嚟整個app 囉
冇話唔得架
不過你話想用個app 發達就發下夢好喇
俾佢一百萬clone到件野出黎
咁 zoom 自己唔駛做啦
一百萬唔知夠唔夠zoom 間公司run一個月
用到,不過ive仔功課級數
仲未計ui ux design, ba 嘢 qa 嘢
deployment
全部一腳踢 你請超人咩
係架
我其實想直接叫佢睇下zoom 市值
再嚟同我投訴啦
如果話個客本身係行內人
一行出黎,成份spec有哂,有埋wireframe 有哂assets
剩係叫間公司砌
咁都仲有得傾

但個客自己連requirements 都唔識講
要請個人去同佢收requirements 再幫佢砌野
咁都要個有經驗嘅PM/SA 去招呼佢
搵個兩萬唔駛嘅FG唔係唔得
做出黎嘅野未就係大學assignment 嘅級數咯....
巴打,深表同情,我朋友公司都試過搵間野寫,間野判上判判咗俾個大陸仔寫,寫果個個tool有好多不必既code,之後俾google係咁下架。

未上架中間果陣又係咁催票,但件野個beta apk 仲有好多野未搞。

加返私隱聲明之後又有一大堆bug,上架上咗近1年都未 Fix 曬,仲俾我同事發現個大陸仔係 Tool forum度求救。

一年Maintain都就過,但個野仲係鳩下鳩下咁。

支持你朋友告間公司
寫開node js 唔鐘意php呢d $號
實告唔到到頭黎你自己晒時間晒心機
然後又俾律師呃一筆錢
認真,公司想寫個app,有無邊間信得過嘅公司推薦?
其實好多project 爛尾原因不外乎定好score 後仲係咁加野,有好多客有時諗到乜就想有,但錢又唔會加,以為加個function 應該好簡單仲乜另外比錢。最後係點可想而知
最近辭左職係屋企休息到新年 可以搵我幫手 收你人工only 就得 大約$1300 1日

利申 寫過好多唔同種類既app 大約5年經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞