今際之國的有栖 12月10日係Netflix 上啦

1001 回覆
139 Like 9 Dislike
長黑直係大仆街
拍戲真奶有乜咁出奇...
栗國同帽匠個設定好正
忠誠反對派
咁第四五集係好睇定唔好睇
睇完之後一炮過追哂漫畫。海濱班人啲選角尤其係Last Boss同韮木真係唔得。明明漫畫嘅韮木似psychopath,但係真人好似中二病on9仔咁。
不過我覺得第一隻game改得都幾好,我反而中意劇嗰個改編多啲。依家咁睇好似會加多戲份比白毛,唔知會點改呢好期待
點會唔知呀師兄
彌留之國喎 咪解釋咗佢哋嘅狀態同埋身處嘅地方
定係你未聽過彌留
你有冇睇埋我加密架
日劇硬係好鍾意一堆人企係度圍住
中間有幾條友 係度講道理
我都覺得彌留之國的愛麗絲好d, 今際中文係臨終, 作品名本身就迷底, 所以用彌留先叫做"有翻譯"

唔止有栖代表喺仙境不斷成長嘅愛麗絲, 識少少日文嘅可以知道有d其他角色都係食緊愛麗絲夢遊仙境嘅角色名發音同特性

女主角係白兔, 樂園No.1係瘋帽子, 白毛中二係裂嘴貓, 紅心Q就係一律判人死刑嘅紅心女王
未入場前咩資訊都冇
同埋紅心係理論上最難既種類
d人都埋晒堆一齊行動
仲有加納好似講過心7係專為有棲佢地而設?
感覺上作者去到後期冇貨賣 12隻公仔牌吹得太大又諗唔倒對應嘅game 個尾爛爛地好似新世紀福音咁變咗個主角探討生存意義
因為佢唔係想攬炒
佢係殺左死黨於心有愧(個死黨枝槍仲要連子彈都無入)
佢想殺人之餘仲想有人黎殺左佢

簡單戈講就係佢想懲罰海濱所有人同埋自己
所以先要製造呢個亂象
+1
雖然唔係好靚但最後螢幕show up果度好正
我諗唔止斬人
睇真啲啲工具似刑具多過武器
應該係想啲羊折磨同迫隻狼開眼對視多啲
覺得佢個樣唔夠成熟
性格演到只係癲婆咁
唔似漫畫癲之餘 睇唔透果種危險
睇完先入呢個post
追齊post
套野真係好好睇
有人問拍一話幾錢
全裸監督 1話1億円
佢係高過全裸監督既
至於season 2
桜田通爆口話2022
唔知係話拍定上架
探討生存意義就冇咩野既 隻隻game都係寫有棲既成長 覺悟
愛麗絲夢遊仙境都係咁 冇問題既
中期有棲灰心到變咗膠先最燥

D game都真係麻麻
尤其紅心系列
巴士個集改到咁
故事去到12隻公仔牌就出左大問題
12隻公仔牌一次過出哂黎 但主角跟本冇時間玩哂咁多個遊戲
最後只係玩得一兩個 哂左個設定
配角又唔夠多人 焗住要畫外傳加新人去攻略公仔牌
畫得外傳篇幅唔會長 結果搞到D遊戲規模變細 冇哂最後大戰feeling
最尾仲衰 加左幾個外傳終於多人同集結 可以合作/對決
點知最終戰淨係男女主角玩 Orz
其實覺得啲人設同場景真係還原得幾好

但都係強烈建議再睇埋漫畫
不過真人版都係想睇第二季
好想睇佢地點拍人頭game
接受唔到羊捉狼個度仲諗住睇張太會點為左條女出賣佢地 點知最差就哩個game,整死埋金毛仔
漫畫最後有無講整堆game既幕後黑手係咩?
如果係講漫畫 一定首推噬謊者
好希望佢出真人or動畫
噬謊者10為滿分
今際之國8分 衰爛尾
賭博默示錄7分 主角d戲搭救
朋友遊戲5分 真人仲悶
Liar game 6分 不過不失
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞