屯門樓討論 (11)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
通常呢啲重建要搞幾耐,要唔要搞5-7年?依家出面寫字樓空置率咁高咁多選擇,起完未必咁多公司願意入大西北
7年都未必得, 主要睇補價要傾幾耐, 其他野預到時間
呢樣真, 寫字樓仲未止跌 "the bottom is yet to be reached" HSBC Global Research
你地講緊 泳池果邊定河田果邊
泳池區新上蓋
上面講緊SHK (九巴)河田塊地
泳池嗰塊停車場地爛地嚟,應該係政府租俾巴士公司,利申:無研究
如果都仲係豐連山山灣灣嗰啲開則,咁就瓏門好啲,但如果係yoho 開則,再加向海南,就真樓皇喇
應該都係唔靚則 新地點會益你
開廚黑廁雙露台

同埋泳池上蓋都要10幾年先出生
樓下商場規模 未必可以同市中心比
分分鐘係附近果d屋苑贏
河田果邊未必會起樓 我個人覺得

仁愛堂果邊d 矮樓分分鐘重建
果邊d景等收皮
河田嗰邊基本上係工業區,起樓嘅話都幾奇怪
不過元朗都有映御做代表
都唔係嘅,yoho系咪靚則囉,開大則唔係無可能,屯門缺大則,分分鐘計完上蓋開大則賺到更多嘅,咁咪開大則囉
咁映御唔同嘅,映御係柒地點,河田嗰塊係屯市最後一塊大型地皮
話時話 黃馮事件可以點避
買雙方用同一間律師樓 會唔會好d
大家都成交唔到
好過佢律師無事 你有事
用律師會會長個間
無睇過yoho 淨係知道有393
點先算係大則 唔識分
屯門都好多 3 4房
不過就當起大則 屯門人仲有無購買力
睇返yoho midtown 啦
簡單啲講就係分層單位大細戶型都有曬,而家瓏門4房都唔到900呎,要過千呎就要最高嗰幾層,一上就兩千幾,但都有人接,我諗如果普通分層1000-1500呎,18000蚊呎,都會有承接

同埋Yoho系仲有樣貼心嘢,就係有冷氣維修生口,瓏門?
但而家賣樓嗰班排到張契出嚟轉行做,你買嘅話筆錢就未解凍到
無3、5、7年都搞唔掂
假如查完發現原來黃馮處理無不妥也無可指摘嘅地方的話呢,班苦主就真係比佢玩死
等 新屯門碼頭 (內河碼頭, 屯赤入口)
好似話泳池巴士廠會搬喺屯赤入口內河碼頭塊地喎
內河碼頭塊地咁大, 起多個運動場都仲有位剩
巴士廠係擺屯赤收費廣場預留用地
https://www.info.gov.hk/gia/general/202012/26/P2020122600179.htm
內河碼頭係住宅 但係有個發電廠係隔離
https://ps.hket.com/article/2540277
內河碼頭仲要填返直
咁樣起法, 起多一條屯公都唔夠塞
係幾條都唔夠....

單計內河碼頭現有地皮已經7百萬呎地,
當起5倍, 有3千5萬呎樓面,
當平均400呎一個單位, 等同87,500個單位,
按比較就25萬人口左右, 多過本身屯碼人口幾倍

屯碼本身有26,193 個單位 / 74,608人口 (2016 by census)
嗰個位 行屯赤+北大嶼出去好過啦
同埋內河碼頭發展其實係配合明日大嶼填海
到時會有條新鐵由內河碼頭出發
經欣澳 人工島去港島
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞