屯門樓討論 (11)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
我唔好意思就真,誤會左你意思。
同意呀,我自己本身就完全唔介意,最緊要唔係插針樓。不過見唔少人介意,都特別提示一下。
71,72區分別真係好大,71好學校多但人更多,比72區既小朋友難入好學校,一唔中隨時落左地獄。
我記得河西啲小學平均啲,河東有好學校,但更多寶校
今日去左黃馮一轉,好撚多人排隊,律師會同中介firm職員都話,而家排隊只係比客戶拎file轉law firm。錢就肯定暫時處理唔到
我排都唔排即刻去銀行買張大訂本票,交比新律師樓幫我轉交業主律師

我諗應該都要幾個月先拎得返錢
好彩只係大訂, 尾數比佢hold起都唔知點算
有曬配套 唔洗用錢鋪馬路
睇黃定藍
藍區議會係有d牙力
冇錯,72學校全部都唔差,好學校都可能有位剩,71中到好學校就開心死,一唔中就可能去到3寶,我自己小朋友就好好彩。所以買屯門又想生小朋友真係要考慮埋呢個因素。
唔夠用到時一樣要加配套,係已經發展既地區加,仲難,洗錢仲多,堅唔明政府有心定無意
54區咪唔算插針 成堆公屋加一個shk盤
54姐係邊
青山醫院後面 寶田至兆康一帶
開咗條新路叫欣寶路
我嗰時就無搏到,用咗72地址報
shk 個盤好似好大
4500伙,瓏門都係唔到2000伙
劏到4500?
而家冇咗大訂都叫好彩
純粹最壞情況咁諗,

如果按揭drawdown左, 入左黃馮戶口 (Client's account),
但對家律師樓仲未present 黃馮張律師樓票,
呢時刻凍結左戶口, 之後間律師樓仲破產埋,
結果買家係可以輸好撚多: 按揭金額 + 大細訂 + 賣家追差價
瓏門佔地28.6萬呎
住宅面積130萬呎
19xx伙

54區佔地46.1萬呎
住宅面積227.1萬呎
4500伙

照睇室內應該唔算好劏嘅,都係山山嗰類開則
但視線可能迫啲
如果撞正freeze 嗰日先good 數就真係仆街,但如果遲咗入票應該就係律師樓責任?

同埋終於明點解銀行就算律師樓on list 都要睇有無爆額,原來真係會爆鑊要用到張保單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞