屯門樓討論 (11)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
後面先係重點
多咗咁多屋苑近西鐵站 競爭大咗好多
其實你最好住5-6年就走咗佢,到時42年樓下一手都仲有3年可以甩多次,過咗45年,做MIP上唔到30年就會開始少咗人接
疊仔唔平
被多小小瓏門
瓏高汁好多
瓏門
not龍門
其實改名個個係唔係玩野 龍門居早起咁多
叫瓏門玩嘢啲定叫摩天瓏玩嘢啲?
呢度有幾多個瓏門業主
瘋狂吹奏
咁屯門有咩盤好過瓏門? 請指教
留名

利申 買唔起瓏門路過
瓏門第一
卓爾居第二
第三諗唔到
留名

如果瓏門係yoho series 開則就更好,下一個comparable 嘅地盤都應該係巴士廠,但嗰塊地景觀爭好遠,同埋應該都唔會開大則
巴士廠呢.....未必起住宅
規劃署班人諗既野同大家諗既未必一樣

巴士廠地 : CDA(2)
"This zone is intended for comprehensive development/redevelopment of the area for commercial uses"

HKTV Mall 個位就 CDA(1)
This zone is intended for comprehensive development/redevelopment of the area for residential use with the provision of commercial, open space and other supporting facilities
但都係有機會唔起住宅

另外住宅起得5倍, 寫字樓起到9.5倍
你當起完就係另一個 新都會廣場
咁講真嗰幅地起非住宅都真係合適啲,比啲工廠圍到實,起住宅又變咗立坊嗰啲咁
今年想買多層樓

有諗過瓏門 區內龍頭 有買貴無買錯

不過為左日後買dream house 唔想咁辛苦
朗屏得一座 虹方 成功活化姐, 其他都係政府地,
私人住宅重建就得宏業西街個塊攪梗
都係咖, 唔講附近環境, 而且係財務上,
起住宅樓面右起少4.5倍, 但呎價跟追唔上

好簡化咁計一計:
你當住宅 ($18,000-$4000) x 5 = $70,000
寫字樓保守D ($14000-$3500) x 9.5 = $99,750
起寫字樓賺多42.5%
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞