90後00後男女比例失衡,貼近或已超警戒線,「剩男」將困擾兩代人!

410 回覆
345 Like 21 Dislike
有方法提升生仔/生女比率
如果有,個男女失衡會更嚴重
有, 所以依家咪失衡
識人為咗追仔,結果生咗三個女
公屋垃圾生到仔真係唔好彩
btw 我記得之前有人連登出post
帶風向話香港女多男少
成個討論都引導晒去邊區多女吖
點入去excel先會發現30歲嘅group突咗10萬
你好可能比佢哋影響咗
早年殺太多女嬰,而家自食苦果
你岩
所以點解啲人歧視基佬
明明係解決緊社會問題
做咩要強制分配
此其一,好似話男人本來易死D(男仔較多病、通常較好動所以易出意外),所以男既出生率會高D,到成年時就會平衡返,變成男女差唔多。

但隨著醫療進步、城市化少危險活動(至少夏天唔會再有成班細路落河玩水啦),令到男性死亡率減少,所以就再冇成年時就會平衡返呢枝歌仔唱。

另一個可能性,就係追仔。
A君生左個仔,就唔再生。
B君生左個女,想追仔,下一個係仔,就唔再生第3個。
結果就係下一代係2男1女。

除非好多人連生2個或更多女,至追到1個仔,或唔再生,否則男多女少係正常。
擁有能夠適應當時環境嘅基因,先至可以生存並繁殖下一代
有degree係搵女大學畢業生既門鑑
而唔係代表有degree就配給條女比你
細個唔讀書嗰班人就抵撚死嘅
on9
氛圍
講真啦 都差唔多移民走啦
內文講咗每一代都向下一代“借人”
幻幻可以解決問題
相反女多男少更難解決
共。。。
樣問題
又多啲女食
齡男性可以娶低齡女性,每一代都向下一代“借人”,

想玩幼幼咪直接講囉
剛剛又搵多D數據,好得意
已知年份中,1996年同之前,男女出生率比例係未到107:100警戒線(雖然都非常接近),但1997年起,就每年都超過,點解?

2016-2019 出生率

2011,2013-2015出生率

2006,2008-2010出生率

2001-2005出生率

1981-2000 出生率

1981 105.86:100
1986 106.38:100
1991 106.39∶100
1996 106.65∶100
1997 108.85:100
1998 109:74:100
2000 109:38:100
2001 109.11∶100
2002 107.32∶100
2003 108.19∶100
2004 107.75∶100
2005 109.78∶100
2006 111.49∶100
2008 113.64∶100
2009 115.31∶100
2010 114.85∶100
2011 116.12∶100
2013 109.27∶100
2014 107.39∶100
2015 108.93∶100
2016 108.90∶100
2017 107.04∶100
2018 108.05∶100
2019 110.00∶100
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞