90後00後男女比例失衡,貼近或已超警戒線,「剩男」將困擾兩代人!

410 回覆
345 Like 21 Dislike
up乜9

short左
公屋租金都唔得啦,點二千有找

你係支鬼?
要打仗
其實係
廢老又會食番支那妹
之後支那仔有好多人完全被淘汰
冇計架喎 生仔定女又冇得控制嘅
無戰爭的話,男人天生會多過女人少少
同埋,同外國人結婚,然後移居海外,似乎係女人較多。睇Youtube同FB介紹外國生活的港人,好多都係嫁外國人的港女。
後生女可以嫁同齡,也可以嫁較老的男人,男人甚少娶老女人,所以婚嫁市場是男多女少
2千萬啊on9
衝出嚟柒
啲毒撚出唔到pool又多咗樣嘢可以賴,賴男女比例

講左好多年
你無勞工,有領導者都無用啦!
唔係個個支那妹都係差,不過好個啲有咩理由要落嚟香港受苦?你都當所有大陸人係On99咁。
點解香港年輕一輩男多女少
因為00年代開始有支國中小學NDS同雙非來港
支國本身就男多女少 NDS比例相同
雙非好多支那生咗第一胎係女 第二胎香港有得驗來港生
唔太關事,搵到既數據最早去到1981年,香港本身出生率都係男多女少

頂,連登d人一時一樣,一個 post 話男多女少
另一個又話女多男少
屌你老母,你地搞到我好撚亂
無論邊樣多邊樣少,人窮樣柒寸嘴一定冇拖拍先係真理。
有一個講法,係話香港有好多雙非蝗B,大部份係仔,所以至做成男嬰出生率咁高

但查wiki,2013年起,雙非嬰已持續大減,2016年已減至不足1%(之後冇資料),但點解2013年同之後既活產嬰兒仲係男多女少得失衡?雖然比大量雙非時已明顯回落,但仍然超過107:100既國際標準警戒線。尤其係2001年,當年雙非都係極少,只佔不足1.3%,但活產嬰兒男女比,男嬰仍然高企109.11∶100

https://zh.wikipedia.org/wiki/雙非問題

2001 109.11∶100
2002 107.32∶100
2003 108.19∶100
2004 107.75∶100
2005 109.78∶100
2006 111.49∶100
2008 113.64∶100
2009 115.31∶100
2010 114.85∶100
2011 116.12∶100
2013 109.27∶100
2014 107.39∶100
2015 108.93∶100
2016 108.90∶100
香港係

生女猶得嫁層樓 生男埋沒隨劏房
抵啦
個個都想生仔
個問題唔係在於 明明係雞但唔認咩
駛乜擔心咁多, 第三次世界大戰就會大量減少支國男人架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞