90後00後男女比例失衡,貼近或已超警戒線,「剩男」將困擾兩代人!

410 回覆
345 Like 21 Dislike
估因為有大陸人衝閘生仔,如果照咗生女就唔會衝。
侍應多女做,見廚工丶侍應其實好易有女。 反而大學會計丶工程先無女。
30歲多左女新移民先多咁多?
多咗男兒,就多啲男兒出嚟為自己嘅城市/國家拋頭顱灑熱血,做番個大丈夫。
似係以前唔興驗性別,加上現代愈來愈多大陸雙非嚟香港,佢地一定傾向生仔多啲,所以成條數咪搞到咁囉
單身算
蛾妹同支拿妹其實冇咩分別
都係禁粗同cheap
利申: 以前喺外國讀書識幾個
90後00後男女比例失衡,貼近或已超警戒線,「剩男」將困擾兩代人!
https://lih.kg/ruHkdDX

2013年起,雙非蝗B已大幅減少(可能係689少有德政),但活產嬰兒仍然係男多女少,係冇之前116:100咁癲,但仍然高過國際警戒線既107:100
好肯定唔止110:100
150:100就似係真
你覺得港男食鬼妹多定港女食洋腸多
我識既人,親戚同事朋友中同小同,00年後生過BB既,起碼700:100
痴線 其實班剩男可以點做,移民?

我喺香港呢啲接近一比一嘅地方都搵唔到女
其實兩個講法都岩。

貓100隻,個pool有魚110條,但當中有20條魚係「不可食用」品種,可供貓食既魚只有90條。

你話,咁樣係「魚多貓少」定「魚少貓多」?

純粹講魚貓比例,係「魚多貓少」,冇錯。

問題係,話「魚多貓少」既同時,又炒作到去「貓食魚」、「魚要被貓食」既話題上,仲要忽略(或隱瞞)左重要事實:110條魚,有20條係「不可食用」品種,所以註定最少90隻貓係冇魚食(假設1貓食1魚)。而呢樣野係從來唔會講,只會不斷強調魚多貓少、貓好著數、唔憂冇魚食、大量剩魚冇貓食.......

所以魚多貓少,係事實;但供貓食用既魚係唔夠(魚少貓多),亦係事實。
忽然好認真咁數(反正毒撚識人少),我既親戚同事(前)朋友中同小同當中,已知00年後生過既BB既性別

男:23
女:7

之前講700:100係誇張,我道歉,自隊
不過都成328.57 : 100,都係相當恐怖
全部都係香港人!?
現代個比例無乜參考性
一個有錢靚仔都可以一個hold 十條以上嘅女
淨係有錢 同 靚仔得一樣都唔止hold到一條女啦

明嘅人就會明
已知既係,有幾個係港澳MIX,至少一個係支那出世但都應該落左黎好耐
咁只係證明貧富懸殊,已經男多女少,女人唔夠分,少數有錢and/or靚仔仲要一hold幾條、甚至十幾條女。咁大多數平凡男真係一係攪基一係一世叫雞同打飛機。
This is hk
點解咁講?
你估得你一個係咁
港男食台妹架妹多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞