90後00後男女比例失衡,貼近或已超警戒線,「剩男」將困擾兩代人!

410 回覆
345 Like 21 Dislike
唔關事,Y染色體每次複製完都會有訊息流失
有部分哺乳類因為生育速度快(1代太約生存一個月個D),Y柒色體已經消失殆盡
不過性別並無消失,而係由其他染色體分擔性別分化功能
最終男女都係繼續正常扑野,亦都無出現單性繁殖
咁會唔會愈黎愈多缺陷?
唔會,因為Y染色體其實無撚用
只要持續有基因交換就無問題
叫雞囉
老咗識條農村妹落嚟生一竇 住公屋咬老綜不知幾快活(當然要預臨老過唔得世)
一妻多夫
(更正,錯到好離譜)

其實兩個講法都岩。

貓100隻,個pool有魚110條,但當中有20條魚係「不可食用」品種,可供貓食既魚只有90條。

你話,咁樣係「魚多貓少」定「魚少貓多」?

純粹講魚貓比例,係「魚多貓少」,冇錯。

問題係,話「魚多貓少」既同時,又炒作到去「貓食魚」、「魚要被貓食」既話題上,仲要忽略(或隱瞞)左重要事實:110條魚,有20條係「不可食用」品種,所以註定最少10隻貓係冇魚食(假設1貓食1魚)。而呢樣野係從來唔會講,只會不斷強調魚多貓少、貓好著數、唔憂冇魚食、大量剩魚冇貓食.......

所以魚多貓少,係事實;但供貓食用既魚係唔夠(魚少貓多),亦係事實。
都唔係重點啦 講緊多港女唔揀港男
港女唔揀港男 港男都可以唔揀港女
點樣唔係重點? 成件事雙向
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞