玩咗半年美股有少少心得

192 回覆
393 Like 30 Dislike
巴打呢個玩法又幾好
如果option賺到錢會拎去happy定放番落長倉定短炒倉?

nio呢啲短時間升咗咁多 點都會有一兩下deep pull back, 啲人追貨好易出事
其實短炒/sh都只係一種方法
兩種方法冇話一定邊種好啲
最緊要啱自己用同埋賺到錢

如果覺得兩種方法都唔錯
其實係可以分兩個倉玩
所以大家有時唔洗咁執著邊個方法好啲

出呢個post主要係希望大家唔好中一啲我自己中過嘅伏, 等大家長賺長有
小弟唔求玩到發達,只求keep住堆錢不停增長/有多啲閒錢就已經心足
如果想一夜暴富嘅話, 我諗你去買六合彩會好啲
細佬同師兄既玩法差唔多
但我既諗法係:
40% 大藍籌 FAAMG TSM BRK NVDA等等
都係溝貨唔賣 當存錢

40% 高速成長 SQ TSLA ZM FSLY ARKK等等
因為細佬出黎做野冇耐 個本唔大(眼見好多人個倉係10萬+ USD ) 希望資產會升得快d

10-20% 炒/極高風險股 NIO WORK ACB BYND等
賺快錢 止賺止蝕

因為初玩股票(一玩就玩美股 冇玩亦都唔會玩港股),唔敢玩option住

想問師兄點解會安排60/30/10
因為我覺得太多錢放入大藍籌 個倉增幅會慢好多
求指教 感謝
option 倉贏左既會斬兩夠, 每個月cash out 1300鎂左右比自己用(供樓什費 bla bla bla), 有剩既就擺入30% 倉。做下功課搵下新股擺入去炒
經濟負擔大眼見自己要儲錢比自己好,下一代好, 穩定慢慢升總好過大風大浪。

同樣, 擺左10%做極高風險既option 亦都係搵快錢既方法。 但一定要守規律, 到價要斬要走唔好怨。

我都唔夠膽好似其他巴絲咁屙煙三靈車, 佢地晚晚十幾% 咁上我就唔夠膽。 因為我相信有咁耐風流就有咁耐折墮。 咁咪用option 刀仔鋸大樹。 中左有M記加大, 輸左唔肉痛。

今年黎計都夠供樓已經好開心
有無ching教路 267 入阻 on9 baba

想轉 hold波音

baba咩位置走好
見升賣左,之後先再入少賺左5%
唔輸=慢慢贏
同價值投資一樣,
但唔知點解咁講好好笑
樓主咁好人
所以咪話要做風險管理
我短炒一定做止蝕
輸極有限
財經台大把好人
我都係咁啱諗到分享下
100%成長股
身家all in strong hold tqqq
樓主啲TSM
單向交易,死撚緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞