玩咗半年美股有少少心得

192 回覆
393 Like 30 Dislike
咁我睇左哩本先唔該曬
樓主個名呢個都係我策略
咁要睇你hold咩嘅啫....
第4點最重要
好多時一開始贏得勁
銀碼就會越玩越大,
再加大槓桿
最後一個反浪就GG
有閒錢就入下 每個月當儲錢
打算用番個sofi ac keep住增持tsm
廢事swing trade唔小心賣走埋
當個人贏得越high就距離收皮越近
已經中過兩次招要嘔番啲profit
所以我唔會再犯
5. 咪亂聽人哋講嘅所謂投資心得
有無人都覺得愈少操作愈好
入過nvda 上落幾十蚊心臟頂唔順 (長遠係升)

tsm陰升最好
個人唔會太集中短期波動(唔想成日出出入入 搞到咁頻撲咁)
會睇中期波幅,可能1星期至2個月

想買既股,分注入貨係一個好好既策略,咁樣可以承受更多短期波動,而且唔會咁「敏感」,成日震幾%就拿拿聲走人

決定「幾時入場」唔係最緊要,反而「注碼落幾多」、「幾時離場」先係關鍵
搵個好既離場信號,可以盡量避開回調時的損失

真係有信心既,可以比平時注碼再落大注啲(例如平時 平注5%, 有信心場合 可落10% etc)
第4點好多人係啦。龍市時根本合埋眼買都升,但有D人就以為自己眼光勁,好叻
希望佢會split
新手想買美股,用邊隻app好?
好似冇咗消息
仲有一點你竟然冇講

In ETF we trust
你跟initial stop set個倉位就ok
如果之前panic buy
買左sqqq 同 tqqq係同一個倉
可以點
你呢d叫有早知冇乞衣 intel 59跌到而家都未升得返 你係咪諗住個廿幾%揸足一年?
咁你有無了解過intel因咩事59跌?
佢起碼要2年後先整到5nm呀 基本面已經變埋
比我會放
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞