玩咗半年美股有少少心得

192 回覆
393 Like 30 Dislike
覺得依幾日最大得著就係克服人性
因為自己滿倉玩緊
係依一刻先最test到自己心理承受能力

較個到價alarm, 發現一全倉紅就熄app上連登做其他野
逼自己贏定輸都要跟足planning

之前好幾次都冇跟足計劃 贏少幾百個% (我$20個時幾張xpev +Uber call ,仲要蝕價放出)

贏輸都好 我希望輸都係輸個plan, 唔係因為我心理壓力而唔跟計劃輸
Vcp 好難搵的,邊有咁多咁靚既圖
啱呀
但發現好多人買左坐少少就驚
買之前連自己承受到幾多risk都唔知
長渣sqqq
LM 最近開始月供QQQM 5年後update
要等多陣喎
玩咁耐發現注碼控制係最重要
玩半年就講心得
仆街開始個個\TSM/
一早就大把人tsm啦
白痴 股樓根本唔同性質都可以拎埋一齊黎講
唔夠人有道理就話算數又轉移話題話我睇圖畫線你都算最低質啦
本多終勝
正服驚閪
Lmlm
點樣先可以成為一個獨當一面嘅SH師 or止蝕師?
我個倉會𠝹三份, 60/30/10.
60 係會擺落世界龍頭公司, 而家有DIS/AMZN/AAPL/AMD/NVDA/JD/BABA. 呢類唔係好食COVID影響, 長坐慢慢升。通常跌到某啲位只會溝而唔會賣(AAPL 落104/AMZN 2.8K 見到咪溝囉)

30 會係炒類既股, ZM/KODK/PLTR/WORK set 止賺止蝕, 賺左take profit 擺入60% 倉/ 10% option 倉輸曬擺落去, 輸既就斬然後搵過第二隻。

10 係option, 預左total loss 好似尋晚NIO 35 月尾put, 執到成個月使費

我偏唔信嗰三部中國靈車搭咁大個雞棚唔散水
次次都係星期一二買 然後即跌
呢啲叫對沖
睇番圖,除非未爆升之前已經有貨,短炒都係蝕多,除非你見升幾先就放
跌7%既時候走,跌21%既時候入咪fatfat
見盤前啱心水就走
事後講返係好易架
當時如果未跌完咪pk
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞