玩咗半年美股有少少心得

192 回覆
393 Like 30 Dislike
除非短炒*
認同 無人話過止蝕一定係講緊股價跌幅
基本面改變都可以係止蝕基準
所以我都傾向短炒先止蝕
(如果tsla唔彈就另外一個講法了 起碼止蝕咗一定唔會再輸
長揸靚股就一定係溝貨
你係咪跟chart reader cup 嘅youtuber 我都有睇佢
不過佢用ATR做止蝕有時個sl位會好遠
正面睇就係冇咁易比人震走

所以真係要睇下自己可以承受幾多風險
投機既用限價入
投資既用市價入
唔好信盤前價,盤前一條龍,開市一條蟲,經常發生。
9月2就係個例子
盤前全綠 跟住咩事 大家都知了
7成跌3成升
第4點
我都係 之前option有錢賺放咗 一追返就9成輸突
真係唔好咁快追 追完都守返個breakeven
咁咪set返個buy order係自己放走個價到
都係蝕transaction fee
呢個星期一都係咁
倒番轉 輸錢嘅話都唔好急住trade
越想贏番條數就輸得越快
想問如果新手應該比幾錢玩好
仲係大學生
一萬夠唔夠
你拎依到既$1000去買下書睇下先
唔係吹水 依$1000幫你唔洗輸撚曬你個$10000
有冇咩書好推薦🙇‍♀️
Tsm
最入門一定係
"窮爸爸富爸爸"
"有錢人和你想的不一樣"
"財務自由" 依三本先

先Establish一個理財同投資既基本概念
唔好覺得悶唔好覺得 "屌 幾時先學點睇圖點睇陰陽燭"
心態正確一定係首要條件

我自己唔係咩高手 只係想分享下我自己一開始係點起手
當然你係天選之一咁當我冇講過

當埋我日日都會寫日記 記低我今日做錯咩決定應該點做番好
有時個人EQ唔夠好會做左好多on9野
到你真係入場個時你就明
想問如果新手應該比幾錢玩好
仲係大學生
一萬夠唔夠
你拎依到既$1000去買下書睇下先
唔係吹水 依$1000幫你唔洗輸撚曬你個$10000
有冇咩書好推薦🙇‍♀️
最入門一定係
"窮爸爸富爸爸"
"有錢人和你想的不一樣"
"財務自由" 依三本先

先Establish一個理財同投資既基本概念
唔好覺得悶唔好覺得 "屌 幾時先學點睇圖點睇陰陽燭"
心態正確一定係首要條件

我自己唔係咩高手 只係想分享下我自己一開始係點起手
當然你係天選之咁當我冇講過

埋我日日都會寫日記 記低我今日做錯咩決定應該點做番好
有時個人EQ唔夠好會做左好多on9野
到你真係入場個時你就明
其實幾錢開始都得
最緊要係肯踏出第一步
不過認同要做下功課先

睇你想玩價值投資定係玩技術/圖表
唔該曬 我會去睇曬黎幾本書先
好🙇‍♀️🙇‍♀️
新手第一本書就應該睇超級績效, 基本上係算股票既半天書咁濟
好多D股票YOUTUBER其實都係跟佢本書既野黎9UP
buy n hold
我都係睇完超級積效先開始玩
當時睇完有啲癲覆咗成個人對股票嘅睇法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞