玩咗半年美股有少少心得

192 回覆
393 Like 30 Dislike
美股=短炒
港股 依家只會買TMXJ
美股牛市可以維持幾耐呢
判斷唔到就由佢跌落去唔理?
就係判斷唔到先應該set好一個價,等市埸幫你決定留定係走,市埸係用錢投票最誠實唔會厄人
基本面有變 雙頂 多數要走
玩半年就教人算唔算違反第四條 即係咁講
本大同本細玩法好唔同
樓主垃撚圾冇啲定力跌少少就走
我80SH
本細應唔應該以小搏大定係執下石仔
利申 玩大麻股 已經嘔曬啲profit
全倉都係科技股咁濟應該點balance 好
新手其實唔駛諗咁多
我做過實驗買etf放一年仲多過你炒股出出入入
想問下止賺 成日到高位無放 過幾日就大跌
同問
我都係唔識幾時離場
成日由賺變蝕
主要睇大市走勢?
有時個市唔強我1.8R左右就會走
前幾日有隻本身差唔多2R
點知話有疫苗就pre market狂跌
最後蝕8%離場
我覺得美股最簡單就係你揀隻龍頭大企業
基本咩業界都冇乜所謂,最無腦巴方法就係你睇下你D日用品/身邊周圍有咩牌子/公司成日人講

之後SH,+逢低加倉就已經跑嬴大部份人
但我覺得要賺得多都最主要係控制倉位+入場時機
止唔止賺就好睇你個人,為免嬴左之後急趺又豬返
建議心思思想放果時就先放1半賺左先,之後另一半升就由佢/再放3份1
等到趺先買返/換馬

玩左排發現根本SH先係最好,又唔洗煩,望住個市趺就買,就係咁簡單
之後反而愈多操作整到自己又緊張又輸突,睇返自己果堆操作根本咩都唔做已經賺緊
樓市同股市係2個唔同生態,唔同結構,唔同產品嘅市場,邊有得咁比較
同埋最緊要一個心得就係上小d連登
呢到d人冇乜信念,亦都可以當連登係個反指標
通常panic sell果期就係買貨期,留意過近半年出現呢個情況都幾準下
可參考
自己心得
唔好覺得波幅細既收息股 etf就係廢
我靠呢啲跑贏好多炒黎炒去既人
仲跑贏大市
仲要有現金流
買科技股前首先要諗下自己承受到幾大波幅
幾多係閒錢
唔係一跌你心態一定崩
跌之前個個都話頂得住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞