玩咗半年美股有少少心得

192 回覆
393 Like 30 Dislike
正路應該會買對家amd
始終intel而家真係走弱
個人心得:

-唔好貪 目標夠數就走 否則隨時跌返10- 20%
-唔輸 = 慢慢嬴 (好廢話,但係真!)
-低位博反彈 嬴面好大 再跌既話 溝1溝貨 點都彈返上黎
扑街zm
睇名都知你穩陣長揸派
我平時做swing trade
係見tsm穩穩定定先買佢當儲錢
咁tsla 500買個d? 當年citi? yahoo? 2月買既航空股? 130接手既appl? 重點係人地玩swing trade就係炒一段波幅炒完or唔得就走 一隻股跌得8%佢地可能下一隻股就搵得返 點解要人地陪你sh幾個月甚至幾年
有咩咩低價etf推下
沒乜本,當草下錢
Arr?
得500美度
標題黨
適用於所有股票市場
唔係話沒貨咩?
啲人sh
樓主用咩平台玩美股?
屌沒入到啊
我都有同樣問題
有時個support -1.5 atr 已經係過10%
之前貪sofi有股送
用用下頂唔順轉咗ib

下面呢個post有多啲info
(擺脫支那牛牛) 可能係全港最詳細美股新手教學文
https://lih.kg/2267894
前幾日入咗極光大麻原本賺300USD,而家倒扣返
其實無要人陪 個個人風險承受能力唔同 能力唔同 最緊要揾啱自己嗰套
有冇了解過msft當年要用14年先返返2000最高位?
有冇了解過cisco依家仲未返返2000最高位?
2隻股都係年年掙錢,基本面冇改變過,炒爆左估值過晒龍都係升唔返既原因黎,唔好咁自大以為自己可以判斷到一隻股既未來價格係點
大跌21%之前以前都跌左好大段,當你500蚊買,肯set10%一早走晒避開左
非常同意 人人風格唔同
最緊要搵到啱自己嘅方法就得

我覺得每種玩法都有優缺點
正如有人都可以前幾個月開始sh tsla/nio
然後而家賺到笑
呢啲細價莊家股真係唔敢玩
真係賭場嚟
其實就係判斷唔到先一動不如一靜
咁當然啦 見唔對路走都好正路
同埋唔會成個profile都係咁等法啦
(所以穩陣派的人都係買ETF好)
咁早兩日大把科技股洗倉實震走你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞