[月經] iOS集中討論區 (160) iOS14.2 RC出來了

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
我明,但apple watch本身都唔洗上網,只係靠藍芽connect部iPhone,apple watch嘟嗰陣read部iPhone嘅卡 技術上真係做唔到?
Apple watch wallet 同 iPhone wallet係視作兩個獨立wallet, iPhone wallet信用卡唔會自動喺apple watch上用到要手動add

同埋就算同一張信用卡,喺apple watch同iphone係兩個獨立number唔會重覆, 交易紀錄亦都唔會兩個wallet互sync
何況行offline嘅transit card?
就算係同一張 Credit Card, 你入咗落 iPhone / Apple Watch 之後其實實際上係兩張唔同 Device Account Number 嘅卡
咁我用完apple watch比錢,之後用iphone比錢條數咪唔啱囉
更新緊今日個個ios 14.2 GM
你問緊銀聯定八達通
如果跟你咁做,你用八仔比緊錢個時斷著個bluetooth 連線咪出事囉。咁咪比你出到古惑。
kick左係「正在設定Apple ID」點算
藍芽出事咁隻錶都同iPhone斷咗connection,就俾唔到錢啦

藍芽出事錶用到apple pay?
點解用唔到
你同你嗰名一樣
我咪講緊如果過緊data 個時斷bluetooth 咁點算?

要過哂所有data 先comfirm 交易咪耐好多。

開多張張都係比多$50, 計埋餘額都係幾百以來,無謂諗咁多縮數喇
真係廢事答佢
講黎講去都係八達通同中國銀聯
無講過信用卡
分分鐘學生黎
信用卡有附屬卡,有乜好講
唔係錢問題純粹覺得分多張八達通好麻煩,啲錢好亂
只要你理解到
信用卡
八達通
Apple Watch wallet
iPhone wallet
佢哋係點運作
你就唔會問呢個問題
有幾麻煩
每張咭交易一清二楚
我唔帶iPhone出街,隻錶都用到apple pay?我真係唔知 無試過
如果係我講聲sorry
用到
你試下等1-2個鐘,都唔得嘅就強制reboot 搏一搏。 有時reboot 完就會ok.

但當然都有幾會死機boot loop 喇
唔係依隻麻煩你如果有幾十張信用卡個人都亂啦
一個正常人點會有幾十張八達通
頂多咪iPhone/watch
2張
一日冇入po
一入就見到隻膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞