[自家烘焙]天然酵母(sourdough)培育

152 回覆
91 Like 4 Dislike
如果照你嗰講法,我覺得佢個問題可能係落粉攪嗰時淨係打圈攪,無撩起底嗰層上面,變佐舊麵係底,新麵係頂,中間有嘢食就係咁出水

另外鹼水唔會幫助發酵,只會加強口感、韌性,令麵團偏黃
我唔知佢個舊野去到咩程度,如果好似#97 似係唔夠野食, 如果去到第三日, 姐係已經有2日,200種,餵50粉50水, 放24個鐘就肯定餓到出水。 所以真係要睇實際情況而決定點補求,。 我自己實驗過既係,300種,50粉同水, 發唔起, 出水,倒淨50加返50粉同水,日2個鍾大高一倍。 所以如果天氣熱,餓既可能性高d

鹼水唔可以話發酵,發係指蒸時發得好d,有中和麵種d酸性, 黃唔黃要睇下落幾多, 落得岩,影響唔大,個時教我個師父整出黎d叉燒包好白好靚,如果多,就會黃,
我有倒剩50先加80粉80水呀
但佢都係出水 又唔升起
我估篤野都掂過哂啲水 又變味 就掉
咁要由頭搞過或者你轉用全麥粉,易發d, 仲有記得要將所有野用熱水洗一洗先,確保無其他菌。 如果陣味怪怪地就唔要得得,但頭幾日係會嗅小小,難分得出有無變壞, 酸味正常,霉味就變壞左(直個我都上網睇,我唔係好識形容個陣味
直=宜
我又係啱啱開始整,餵完第一日升到好高。
到餵第二次時遲咗幾個鐘,到起身時見到水汪汪咁。第三次餵前都係好水咁,聞上來有啲醋酸味。倒咗一半種再餵,都係水水哋咁. 可以點
試下倒淨30, 加50粉同水,可能天氣太熱,發得太快, 餵多d比佢食。 甚至乎一日餵兩次, 宜個時候最緊要唔好比佢餓親。 醋酸味正常,
hello樓主
想問個百痴問題
我都收到人地比我嘅starter (麵種)
係咪都要由頭餵足5日先用得
我唔係成日整,只係每個星期餵一次 放落雪櫃
要整就拎出黎放到室溫,餵完等佢升先再整
亦都見到有人餵完,整包前放室溫8-12個鐘
唔知邊個會好d
如果starter人地養好左,唔洗再養5日,5日係比由0開始既

你一星期餵一次, 倒剩50, 加50粉,就得

餵完放8-12個鍾好d,肯定有返活性,。但視乎天氣而定,如果夏天,4,5個鐘應該夠,。 只要佢有力升高一倍就得,。我做法係拎出黎,直接加粉,放室溫發,。唔會等回溫先加粉, 你加水同粉,已經即時升溫好多,發完就拎去整包
臨訓前咁樣做咗,訓醒後情況仍舊
有冇咁大食
有無泡泡?。 升完,會縮返落去嫁。 無可能升到頂點一直維持
睇個樽身唔似有點升高過
好彩我冇做錯野
尋晚餵左 擺室溫幾個鐘再放雪櫃 今日諗住整
Btw已like條片 解釋得幾清楚

係睇唔出嫁, 紅色位岩岩我郁佢時整到, 紅色下面係發過再縮返落去,好乾淨下, 我都唔知點解可以乾淨到咁, 但你頭幾日,無咩所謂,繼續養,。 慢慢會見到氣泡仔,。 你試下搵日早d加,加完大約兩個鍾後望下佢,睇下有無升高
你放完室溫即用,唔好又放返入去你放入去佢又訓返覺,。 放出黎就係要佢醒。

多謝支持講野唔叻,可能廢話多左d,長氣左d,但講清講重點係應該既,講完等於無講不如唔好出,無謂晒大家時間去睇d垃圾片
thanks.
見到有泡泡,但係兩個鐘後又變到好稀有少少水咁,由琴日開始已經一日餵2次
放放下係會稀d, 有小小水出係面因為佢生長緊,遲下養完,放雪櫃一星期餵一次,到時仲明顯,

養到到第3,4日會升好多
好迷茫因為個種前後都成4日,反而升得最高係餵第一次
同埋攪咗好耐都有啲上下分離
你有無相? 如果無相好難知咩狀態。

我個舊野今日加麵粉,放左2個鍾。 泡都唔會特別大, 但會見到泡, 有升高。

只要仲有泡,就仲有希望,你宜家試下一日一次睇下咩情況, 最緊要聞落無怪味就得。 仲有係咪第醋特別熱?熱會發快d
醋 = 一日

咁樣清唔清楚,幾日我都係放廚房
無問題,可以繼續, 之後泡會愈黎愈細
但個質地完全唔杰,好擔心
係正常嫁, 岩岩搞完會杰,發完好似乳酪咁,可以倒出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞