[自家烘焙]天然酵母(sourdough)培育

152 回覆
91 Like 4 Dislike
好詳細
等睇巴打段片
華人公司
唔一定得蝗蟲公司,但蝗蟲公司好撚仆街
出好我會再出post
Push
Push
唔需要超長凍發
除咗橄欖油,香草,黑椒,海鹽外,sun-dried tomato 更加正
係,有無試過用sun-dried d 油溝欖油去整,個d油好香,
我整左兩日
第二日熱得制 我訓醒佢爆晒出黎
我屋企人話好臭 幫我dum 撚晒
我屌
係咁嫁,頭幾日個味係嗅d,但之後好香。 你用左幾多g麵粉,點解會爆到咁,定你個樽太細

咁樣
知道比人掉左真係好想喊出黎
我好似每日都喂去二百幾 每朝一拎一半出黎
嗰D拎黎煎餅食好好食
Ching試下
我一日都係落50, 你宜個點會唔爆你宜個樽, 加埋種既粉,100-150粉頂盡喇,。

再養過啦,真係好似寵物咁,日日望,日日餵
你宜個係養成功左定岩岩開始,岩岩開始時陣味咁樣,拎黎煎餅?出黎咩味
啱啱開始
因為你每日都要拎翻一半出黎
掉左佢好晒
我睇外國YouTuber學
食落唔臭㗎
多小小油 熱左隻鍋之後就可以落 再加D鹽
食落好脆 好香 係獨特既麵粉發酵味
你應該知我講乜
Ching快D試下
我搵日試下先,我宜家已經發酵好,宜d我知可以用,但岩岩發酵個陣味,我唔太敢食

我頭幾日都唔拎,我怕太小酵母,所以留幾日再開始拎走到50g. 我睇外國個d,拎一半,其實唔太夠,。

Water =w Flour =f, starter =s
1st 50F+50W=100,
2nd 50f + 50w + 50s = 150g
3rd 50f + 50w +75s = 175g
4th 50 f + 50w + 87/88s =188

咁落落去,每日個比例會愈黎愈少新粉, 咁餵佢唔飽, 我試過咁樣發唔起/好慢。 1s:1f:1w咁樣比較好,。 所以我會倒唔止一半,。 一開始我係要養d靚酵母,唔係要佢個量大,所以我倒好多,到成熟左先開始整多d,。如果以倒一半,再1:1:1宜個比例加,要用勁多粉
冇錯,最後篤咗窿窿將sun-dried tomato放入去,有返原汁原味佢d香草油,非常美味,黑橄欖切片又得
係呀,以前我試過整,但唔係跟上網既整,睇書試,功好食
巴打我跟你條片整,每日加50g麵粉同50g水,打開好臭同埋仲係好水,唔覺得有筋性,請問係咪有咩唔對路
你養左幾日? 用咩麵粉?
4日,九龍麵粉廠全麥高筋

分開咗兩層咁
入面有係氣泡仔?
有呀,好多氣泡,用肉眼見到佢放氣
咁倒晒d水, 淨返50 g 加80粉80比佢, 佢宜家餓到出水,要比返多d粉先,

要睇返溫度,如果頭兩日已經發得勁, 第二日都開始倒,。

加完今日,聽日倒淨50, 50粉50水就得。睇下之後點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞