[自家烘焙]天然酵母(sourdough)培育

152 回覆
91 Like 4 Dislike
50種:80粉:80水
感謝指教
Lm
夜晚返到去發現已經冇出泡,打開好濃既酒精味,而家照倒淨50g再加80粉同水睇下得唔得
當你有酒精味就差唔多,第一步係嗅,第二部酒精,最後就會變左平時酵母既味道。

出泡係會變細密,我頭幾日都係得表面有層泡,仲要好稀既泡,到後來表面無泡,變左係入面好多細泡。

希望你成功
如果酵母穩定左有冇話一個星期要加幾比例既麵粉同水去養住佢
農大菌物語
我會放40種, 50水同粉。 放雪櫃,。有人會1:1:1, 要睇返你個種幾日會表面開始有層水,如果1:1:1一星期先有出水,咁就ok, 如果3,4日就出,減少d種,。 出水=太餓, 姐係50粉唔夠佢食一星期
酸種好野黎
表面有層水既話需唔需要攪勻先
之後再不返d種出黎
定係盡量不晒水果浸先
之後再按返比例加粉同水
每次先不表面個d走再加,盡可能唔好搞完不,比水浸過個d無咁好,
學到野
我決定要放棄佢
失敗左?
想問吓有冇可能喺外國帶個酸種返嚟
但要隔離14日點搞
應該係 第三日開始唔識升高
又成日有層水 試過喺中間有水
今日陣味唔酸 但好怪 決定掉左佢
上面有人都問過⋯。你做咩咁衝動有水,係餓得濟,怪味正常, 我宜度凍, 會慢,香港熱, 可能兩日要倒,。 你咁既情況, 倒晒d 水,剩40重,加60粉60水。咁樣就會正常返。 之後一日就粉水種各50
我有倒左啲水再餵粉呀
不過佢keep住成日分層 陣味又益益地
所以掉左
你呢個仲好食過係出名鋪頭買個d sourdough?
要倒小d種,你如果唔倒,佢會唔夠食,。你種成150g 加50粉, 幾個鍾食完又出水, 如果香港天氣咁熱,可以試下第二日開始倒走d種
佢發唔起唔係應該留多d種咩?

如果用老麵嗰講法,出水,其實係細菌分解麵團釋出嘅姐,無咩大問題,中間有水係中間d菌活性高姐。

唔知你舊種同我玩開隻老麵一唔一樣啦,我做嗰時係老麵:水=1:1,再加粉打到你法包段片大概2分3x秒個狀態

鼎泰豐前員工路過交流膠流
要視乎情況, 如果由發得起,到發唔起,係太活躍,食得太快,所以小返d種,多返粉, 等佢可以放足24個鍾, 慢慢養到佢成熟,。 宜家係由無酵母變有,唔同本身成熟既種, 麵種同點心既種應該係一樣,但係酸種會係稀好多咁去玩,另一種玩法會打到麵團再去發,我跟酒樓點心師父學過下, 佢地整叉燒包會係收工前打到正常麵團質感,第二日開工就拎黎整,整時落鹼水去中和酸性,同令佢發得好d, 但西式包直接用,唔加鹼。 玩法唔同

#97 有人post左,如果個個情況,會倒種,正如巴打你請活性太高。 已經食晒麵粉,如果再唔理佢,佢分解出黎既酸水會破壞酵母,個starter就會前功盡廢

我唔知有無講錯我所知應該係咁,如果有錯請更正
#90有講,倒種因為糧食問題,。 愈多種愈多粉先餵得佢飽,如果想小粉養出靚種,一定要倒,如果唔係只會愈食愈多粉, 晒好多麵粉,除非有其他用途
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞