[自家烘焙]天然酵母(sourdough)培育

152 回覆
91 Like 4 Dislike
養咗幾個月了
我一開始日日餵嗰陣都係日日留低一杯,塞到個雪櫃全部都係discard 我成日用黎整炸漿,cracker,naan同埋pancake
愈養愈靚, 以前我有舊係人地比我既,係中菜酒樓用既麵種,養左十幾年,發酵好夠力,但黎左澳洲帶唔到過黎
我整左好小姐⋯。 如果好似你日日一杯,我應該實留,

加上返工,無咩時間日日整,用唔切
subscribed
多謝支持
最鐘意歐陸包,咬落外脆內煙韌
係呀,但好多麵包鋪美左迎合香港人口味,焗到無咁深色,白好多,又軟身,。以前我都覺得平時買到既ok,。但後來備完好多research 之後,自己整完,真係返唔到轉頭, 焗深色d,出黎香好多,個陣香味,係街買到既無得比, 焗得夠個d麥味出晒黎,成個包提升左好多 仲新鮮出爐,勁正
備=做
你有冇睇過Paul Hollywood 嘅片,跟佢做d包都好正
想食D歐洲硬D嘅包
本身覺得好硬 之後越食越好食
香港好少地方有得賣
有睇過,但無跟過 但我比佢個focaccia 吸引到,本身我都鍾意食宜隻包,
Lm
係呀,初初我都唔食,又乾又硬, 後來拍片時做試驗,試過焗到唔同上色程度既包,焗得夠色,原來係咁香,放左兩三日,每次一打開個裝麵包個盒,勁香,陣味都keep到, 平時街買既,就算即日買都無香到咁,真係食到上引, 切片後放入toaster, 整熱佢再搽牛油🧈勁好食
天然酵母整出黎係晒時間過乾酵母,但真係好香
買都有得買,但未必係sourdough 整出黎, 我用sourdough 整既包,超過24個鍾發酵, 用低溫發酵完,再室溫做最後發酵。 無咩鋪會做,做出黎都賣到成一百蚊一個,未必有人買,始終香港識食宜d包既人唔多,好多人覺得咪又係普通麵包一個
bakehouse三十蚊姐 都幾好食
不過要突登去買
因為疫情年頭已經開始整麵包,已經唔會買麵包,但係未得閒研究酸種包。

巴打你呢條片好正
lm加subscribe
自己試下整,幾好玩,另外條片剪緊,係介紹用宜個酸種整既法包,
睇下幾大個, 講緊係400g麵粉整出黎咁上下大,全隻歐式包, 圓形應該都有30cm. 個d我睇過有人介紹其他鋪賣成80蚊個
酵母用好少就夠,所以貴都正常既⋯ 我一次買大大包個種,唔會買一包5g/一次一包個種,個d好貴。
只係sourdough 風味唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞