[自家烘焙]天然酵母(sourdough)培育

152 回覆
91 Like 4 Dislike
今次分享唔係野食製成品,而係玩天然酵母, 今次宜條片真係拍左成星期有多,由0開始,每日定時定候餵佢食野。

睇住佢一日一日既變化,似養寵物咁樣養。

養左7日,終於完成

黎緊會有另外既片係用宜個sourdough 整出黎既麵包, 但未剪得切已經努力剪緊

天然酵母今次係我第一次咁整,搵左好多資料同試左幾次,希望大家鍾意啦

鍾意既記得like,subscribe 我YouTube Channel.
https://www.youtube.com/channel/UCGJHwItoXY4IkZX7efJvCXg

https://youtu.be/us2hNtnuldY
total用咗幾多粉
大約350g, 所以後來要倒左一部份,如果唔係唔夠野比佢食,唔識大
好似唔難咁
但實際會唔會好易fail?
或者問咩因素最易導致fail?
同埋室溫嘅話係大約幾度?
而家呢種天氣係咪應該唔怕過熱/過凍?
會唔會有酸臭味
其實跟住條片做唔難,我試左幾個方法,宜個最易

如果你想易成功,用高筋/全麥粉,水一定要煲過先用,。 匙羹每次用滾洗過先用,減少發毛機會

放室溫就得,唔洗理幾度,。反而用黎整包時先會有影響
唔會,正常酵母味
希望巴打快啲出麵包片
我整親法棍都fail
正 訂閱左啦
The mother dough!!!!!!
已經剪緊,希望今星期出到
厲害
係咪唔會用曬 然後繼續養?
多謝支持
我未去到佢咁勁,流心都做得出
係呀,用晒就要由頭養過,但愈耐既種,出黎包愈靚,酵母愈成熟,愈夠力發
Push
手機響鈴來留名
discard唔好掉啦,好浪費 可以用黎整其他野食
日日咁樣,會剩返好多,根本用唔晒, 仲有之後一星期要餵一次,個度又有100 g. 我初初有留,愈留愈多搞唔掂呀
留名
我都係當麵粉水咁用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞