[自家烘焙]天然酵母(sourdough)培育

152 回覆
91 Like 4 Dislike
自己整麵包真係好好玩,我屋企人都係開始整無耐, 我自己整包整左好耐, 只係突然有日想試下玩sourdough,就試下整,研究下。

出面食緊既係bread improver整出黎既, 麵包有分好幾種,。 中種,湯種,酸種,直接法,每種方法都有唔同口感,但出面就加改良劑令佢鬆軟,。一係空氣包,根本唔係真係麵包,麵包可以當主食,早餐午餐甚至晚餐都得, 既然主食,點解會加咁多化學野去整, 所以我唔鍾意食出面既麵包,
以前買開Mark & Spencer 隻酸種包食,之後食咗幾個月自家制麵包,再買M&S個包食吓,先覺得出面啲包勁咸,同埋出面d包真係好多添加劑,淨係鹽都食多好多。

同意你話自己整用嘅料同時間真係貴過買,所以留返自己同屋企人欣賞算。

已經睇埋你個漢堡包條片,weekend 又可以自己整和牛藍芝士漢堡
佢細啲 估300粉
始終商業社會,就係錢行先,你叫佢地20幾個鐘發酵個包,佢不如落d添加劑,又快又穩定,技術無咁好既人都整得出好食。 就係因為咁,先搞到香港愈來愈無好既廚師,個個都用交黎既貨,翻熱就算,一係化學野。

當你自己整過,跟上網好多大師學整,就食唔返出面買返黎既野,始終文化唔同,麵包係外國係主食,佢地會在乎營養價值,唔會將佢包裝成一個商品,吊高黎賣,香港好多包店賣到離晒地, 整到樣靚小小,但空心,賣到貴一貴, 跟住d人主要用黎打卡⋯⋯ 而唔係真係在乎佢既味道。

我個次整時都無落藍芝士同和牛落埋一定勁好食,。個個醬加埋d牛肉,真係世界級, 睇左好多唔同既食譜改出黎,酸酸甜甜,又有smoke既味道, 遲d買左枝整smoke gun再試下整,應該仲正
自從黑心放棄年輕人 就冇係連鎖店買過麵包
睇片好似好大個
我都好耐無買佢d野, 食食下覺得一般
去試吓 其實幾抵食
而家空氣包都十幾蚊
好污糟
大公司好多都係咁⋯ 加上佢咁黑心⋯
我返香港時去試下。 宜家係澳洲,邊度都去唔到
可以做澳洲人
係澳洲其實都好慘,衰on9讀會計,搵唔到工,畢業生都話要有兩三年經驗
我第一次跟佢就係做focaccia,好易又好食
個市咁差咩 會計已經可以做好多公司
好肥
係呀,宜個好易整, 我都試下先
好多工要有經驗,我無,諗住搵份華人公司拎經驗先,點知入到去叫我做倉咁,真係屌佢老母, 叫我將ebay, amazon 既單入落公司系統, 之後係倉執齊貨,跟住packing, book 速遞,。同做倉務無分別,真係屌佢

仲話我係會計,會佢老尾
好食既野,邊理得咁多
LM
巴打啲包係全用sourdough?咁咪會發好耐
定係會溝小小超市買到果啲酵母?
全sourdough, 但始終新種,爆炸力唔太夠,加上個爐又唔太好, 所以做唔到好大既隆,

我整左24個鍾咁濟,, 先整好麵團,雪櫃發一日, 收工返黎喇拎出黎, 分割,鬆弛, 造型,final proofing 最後就焗。

條片差唔多剪好,每條片都係晒好多時間去拍, 唔滿意個成果,成條片就唔要。 淨係條法包我都搞左成個個月,整一般街既效果, 整完拍完,剪晒,

之後發現法包唔應該好密既隆,應該大隆,咁條片無要到, 我再試左幾次, 後來買埋baking stone, 之後轉埋用sourdough 去整, 整到覺得ok, 先放上黎

條片我應該宜兩日會搞好, 到時會放上黎,可以睇下我個過程。 宜條片係分享剩係sourdough, 全部天然既野整出黎既麵包
但會加香草,淨係Rosemary 加落去,仲有海鹽,已經升級好多倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞