召喚lihkg商用車學神 (4)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
最重要係唔駛P一年
其實手手都唔應該扭死太, 可以肥
點樣可以睇到快期? system好似冇show
扭左少少先郁可以有個細剔,扭到盡都未郁車當然太過分

如果第二手調完驚唔夠,攞個細剔定係唔扭搏唔撞又係一門藝術嚟

不過「車慢軚快」控制得好應該可以完全唔洗死軚就調到曬頭
拖頭泊車真係咁難咩,學嗰陣都唔覺有好多學員泊唔到

我唔知葵涌點,我考沙田,泊車都係熟能生巧,不過拖頭泊車相比其他車種需要多啲判斷同後期修正係真嘅,無得機械人咁背死公式咁泊,但如果你唔係雪藏牌,平時就算揸私家車出街泊,全部都係判斷力練習嚟
如果你同一日報,中型同巴士尾期又一樣,係會派到同一日考,我 exactly 係咁情況

然後我問中型同巴士兩個師傅都叫我改是旦一日,我就改左巴士,因為想中型早啲 pass 就多啲時間上埋拖頭,不過改完期都係遲一星期考巴士。

唔好處係又要請多日假去考車,但分開考 pass 機會大好多,無咁易出錯

我嗰陣兩款車一齊操車真係會懷疑人生

我中型架車個波棍係單數上面雙數下面:

1 3 5
  (波棍)
R 2 4 6

架巴士就單數下面雙數上面:

R 2 4
(波棍)
1 3 5

如果考試入錯波真係收皮

無後悔改左遲一星期考巴士

兩款車最後都 1 take pass
拖頭泊位易學難精,記 step 唔難,實際點做同點救係要操多啲攞經驗,特別係拖頭泊位係要扭相反軚
我考咁多車,係拖頭特登拎 ETS2 研究攞軚
師兄分別揸邊2款車?
我就係上星期四執左個沙田
排期網
好多人平時泊車泊到靚一靚,但到考試唔試唔係攞錯軚就係撞左邊不過葵涌個位其實係好泊過沙田個位而且師傅考果日會同你入去操位所以唔係完全冇得練,路試既話如果係考10點半後都可以一戰既
想問荃灣重型陳師傅好唔好?
平時揸開棍電, 考左棍van牌之後一直冇揸過46
想考棍巴, 會唔會好難?
lm
巴打們,想考的士牌,推介邊間?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞