討論下香港嘅高級廣東菜

691 回覆
50 Like 467 Dislike

香港嘅米芝蓮食過以上呢d (除左好酒好蔡冇上榜)
暫時為止點心最好食係龍景軒
菜餚嘅話我會揀營致
ching們有冇其他推介,好食之餘最好環境靚d
唔係果間
大館 chinese library
個set好抵食
龍景overall 好食過唐閣
但唐閣蟹蓋香港內無敵手
天龍軒就一時時 試過普通到同街邊酒樓差唔多
就算唔係嗰間個名已經趕客

講下d印象深刻嘅菜,營致黎先
香蔥爆乳爆龍,平時食嘢好少有驚艷嘅感覺,佢喺少數,最後連d洋蔥都食曬
鵝肝乳豬伴乳鴿肉,後者係極品,第一次食家家禽類食到醇厚嘅感覺
源記 低檔野但好好食

文華廳
金湯燴花膠
香港食過最好食嘅花膠,入口即溶,配埋出乎意料地濃稠嘅雞湯,實在回味,可惜其他菜式水準比較一般
南海一號算唔算?

好酒好蔡
脆皮婆參伴花膠
婆參非常特別,外脆內軟,佢哋推介點芥末,但個人認為點本身個汁就最原汁原味,花膠口感幾煙韌,個人偏向文華廳嘅煮法

香草烤雞
同炸子雞好似,不過真係好食,調味醃製恰到好處,雞黎講好食過富臨嘅炸子雞同營致嘅脆皮貴妃雞

其他菜品比較家常,唔算太特別,連加一2400用料上可以再考究d
Btw wine list價錢好公道,同出面買酒差唔多
呢間有先
曾經有米芝連
食物係唔錯
服務就
有先=/=唔趕客

富臨飯店
成餐最好食係個燒汁牛尾
好平,$80左右
好冧好入味,食得出廚師有料到
可以撈埋d汁落阿一炒飯

其他菜式例如招牌吉品鮑,我覺得個汁偏咸左d
新同樂反而仲岩我口味
得個蟹蓋
其他都係不過不失
唔驚艷
藍店有咩好討論
個人麻麻地蟹蓋 (食過龍景軒同天龍軒)
呢道菜嘅present手法似西餐多過廣東菜
家全七福
潤 (點心)

崩牙成
軟庫
中菜緊係尖咀御寶軒。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞