討論下香港嘅高級廣東菜

691 回覆
50 Like 467 Dislike
陸羽個山竹牛肉唔錯
成個網啲戇鳩仔吹黃崗就知道全港都變大陸菜邊有本地傳承係度
深水埗中央飯店
邊度仲有百花雞食
有冇ching食過天外天?有咩 comment?
留家,大班樓
嘉麟樓好撚難食
成間半島都俾人插
所以遲訂枱 半島多數都有位
估唔到喎叫左咩
香港有返個真係大廚級數嘅出嚟做youtuber應該會好好多
好多人唔捨得食 鮑參翅肚
fine 既中菜一定係新鮮野
香港果啲肯定唔會
佢地成日吹果個乜鳩星星其實好撚普通料嚟,有料果啲大多數搵到食,亦唔會太得閒去左呢啲野囉,同時呢行搵食都要靠多少心得同秘技,呢啲野全部都可以實際搵到錢唔需要靠YouTube
都唔係架,你有返咁大個觀眾base可以拍youtube搵得多過做廚嘅話又何樂而不為呢

好似老飯骨嗰兩個咁搵錢夠搵得多啦,但當興趣一樣肯拍片教人點整
但係你首先要搵有個得閒但又好料嘅先得囉,好料果啲真係唔多。
老飯骨我睇咗幾次
發現唔多似高手果種囉
似好爛果種
不過佢係煮大陸菜
我都唔太熟悉所以興趣不太,
因為食大陸菜除咗四川上海某啲覺得好食之外其他野真係唔太喜歡。
魯菜好食架
不過香港冇咩地方有得食
二來粵語youtuber market太細,所以先搵唔到食
首先要知道
我只係講事實唔係吹水
飲食業呢行已經比啲搞破壞嘅人指染左好耐
所以以前睇倒果啲真功夫
實際有效嘅煮食心得技術手法
已經係職業廚房入面見唔倒喇
而家所見到都係花巧又冇實際效用嘅野
例如一啲細微細眼唔太仲要嘅野就吹到成為大師傅級功架
對果個菜式完全冇幫助但又戇鳩鳩搞到複雜而鳩煮就有好撚多
好似某啲野某啲人(廢事講晒唔想又比人做借口搞鳩我)
成日聚焦係啲處理方法或某啲做法
其實只係鳩吹野嚟
實際上效果只係好小
但就吹到果樣野係效果好強勁
等等
意圖呃晒所有人
但對本地飲食業或菜餚進步並冇任何一丁點幫助
但我亦見好多類似新移民做飲食成日搞鳩埋啲咩廚師群組研究埋啲把撚菜式
原本班友啲口味都獨撚特仲要做飲食已經慶幸係香港嘅福氣
香港果啲肯定唔會
佢地成日吹果個乜鳩星星其實好撚普通料嚟,有料果啲大多數搵到食,亦唔會太得閒去左呢啲野囉,同時呢行搵食都要靠多少心得同秘技,呢啲野全部都可以實際搵到錢唔需要靠YouTube
二來粵語youtuber market太細,所以先搵唔到食
首先要知道
我只係講事實唔係吹水
飲食業呢行已經比啲搞破壞嘅人指染左好耐
所以以前睇倒果啲真功夫
實際有效嘅煮食心得技術手法
已經係職業廚房入面見唔倒喇
而家所見到都係花巧又冇實際效用嘅野
例如一啲細微細眼
唔太重要嘅野
就吹到成為大師傅級功架
對果個菜式完全冇幫助
但又戇鳩鳩搞到複撚雜雜而鳩煮就有好撚多
好似某啲野某啲人(廢事講晒唔想又比人做借口搞鳩我)
成日聚焦係啲處理方法或某啲做法
其實只係鳩吹野嚟
實際上效果只係好小
但就吹到果樣野係效果好強勁
等等
意圖呃晒所有人
但對本地飲食業或菜餚進步並冇任何一丁點幫助
但我亦見好多類似新移民做飲食成日搞鳩埋啲咩廚師群組研究埋啲把撚菜式
原本班友啲口味都獨撚特仲要做飲食已經慶幸係香港嘅福氣
巴打好激動
六公館係咪低級野?
真係難d
肯share嘅都係西廚多
港灣一號唔錯,唔會差得過一星 二星,只係d擺盤 裝修可能普通少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞