醫生爸爸陪小五女兒溫習英文 陳沛然大嘆:十個字有超過一半唔識

437 回覆
1155 Like 13 Dislike
d細路死背完應付默書之後就會唔記得晒
淨係為鬥高分姐 香港教育不嬲係咁
哩d我幼稚園高班學
好sweet,想做佢個女
一代不如一代
講緊我依啲8/90代老餅
以前依堆英文高中先會見到
我真係渣過啲小學生
識黎都極少機會用到
識兩個
rhyme 同 scheme
有醫生四成 我自豪!
同埋好有童真,唔老積
渣架
識5個
simile metaphor alliteration personification 係DSE要識既字
repetition就本身簡單

其實呢啲文學字唔係特別學點會識 不過小學就讀會唔會太早
屌,呢啲係咪讀開英國文學先識嘅字黎
睇標題以為佢鬧緊自己個女淨係識五個
CHING 係咪查完字典
唔識rhyme scheme, assonance, internal rhyme, rhyming couplet
其他幾隻字記得係dse english paper 2 learning english through literature先學(中五定中六),小五學真係cls
勉強叫識3個
personification, 本身未用過未見過, 但估到係person + fy, 擬人化
rhyme我知係押韻咁解, 所以rhyme scheme & internal rhyme我當自己係識, 而couplet唔知點解我唔當自己識半個
Btw, 原先以為識5個, 因為睇左做smile & assurance
中文都叫用得多
英文連日常交流都未搞掂就學埋呢啲艱澀難明又少用嘅嘢
唔係話唔得
咪就令學生冇動力學英文囉
如果係啲科學(例如物理學)專有名詞,應該多啲連登仔識
重讀小5揮手區
Dse教poem and song個elective嗰陣先見過下 識多過一半

利申 英文得4 識嚟冇用
教深既生字, 但係唔教拼音, 香港教育真奇撚怪怪
淨係識metaphor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞