醫生爸爸陪小五女兒溫習英文 陳沛然大嘆:十個字有超過一半唔識

437 回覆
1155 Like 13 Dislike
中文好似叫疊韻多
完美體現咩叫失敗教育
細個學完用唔到就會慢慢唔記得
正常呢個年紀學日常生活見到嘅野就夠
我識3個
Poetry Word Scheme
轉返做中文都唔識揮手區
咁叫好既教育你食開屎
呢啲同孔乙己 回字有四種寫法有咩分別
讀文學先應該去學
其實啲啲所謂既“難”字電腦世代宜家上網一查就查到
雙聲類韻我中文都唔肯定解咩 英文就真係識得4個

p.s 留學撚
Oh 仲有 repetitions 同 internal
I must study politics and war, that our sons may have liberty to study mathematics and philosophy. Our sons ought to study mathematics and philosophy, geography, natural history and naval architecture, navigation, commerce and agriculture in order to give their children a right to study painting, poetry, music, architecture, statuary, tapestry and porcelain.
其實咁係好定唔好 以前細過係咁意溫下書就應付到
宜家咁深 第時出嚟墨水會多啲 但好大壓力
有啲本末倒置 語言為溝通 依家變咗學多啲勁難嘅字為咗曬命咁
廢老要生存就會笑後生無用
識個words字
有個有學識嘅父母真係好緊要
窮人父母一定唔撚識咁教
其實唔難
咁唔係死背有問題 死背係無問題
問題係唔教你點用先係問題
就算唔洗背
唔教你用都係唔識
淨係識 metaphor, repetition 和 personification
讀ling表示識一半only
以前幫過一個名校中一生補習,見佢Eng lit 要學依堆修辭手法,但估唔到而家已經推前到小五
仆街一個都唔識
識個words字

識internal
識poetry
唔好好讀書嗰啲,連依個小五囡唔係00後都唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞