醫生爸爸陪小五女兒溫習英文 陳沛然大嘆:十個字有超過一半唔識

437 回覆
1155 Like 13 Dislike
有啲係語言學先會用到既字
痴撚線小學五年級已經要學
痴撚線
我識internal
做你個仔咪好似你咁淨係識得喺連登講埋呢啲晦氣說話去影響其他人
3個女好d既,如果3個都係仔或者激死佢
真係淨係識五個其他嗰啲乜鳩嚟
連登仔自己唔識 冇學過
就夾硬要話學呢啲野冇用 填鴨式教育
等自己心理平衡啲
識4個 IELTS 7.5
姐係standard P5> PostGrad Entrance Requirement
記得我小四五都有讀過呢啲
不過無默書咁慘
仲記得啲學生唔識太多嘢
老師會發脾四掟作業
其實我覺得係真正有智慧老豆,只想女兒愉快正長 !

我識的專科醫生朋友,從來讀書都唔靠補習。我自己完成碩士課程,一日都未上過補習班
真係理論上咋
資訊越多越需要分析能力
而分析能力係需要時間培養
望下而家連登
啲人膠po唔識分
fake news又當真
我識7個,一樣入唔到醫學院

右邊雖然中文,但冇個識

gre verbal 160 有3個唔識
alliteration
rhyming couplet
rhyme scheme
學習一種語文
除咗文法、讀音,意思依啲基本嘢
亦都要知道該種文字嘅起源及變化
好似學英文要了解埋當地嘅文化同歷史
咁英詩更加要學
其實個terms並非重要
最緊要係識運用啫
你成日見個修辭唔代表要知佢咩名
好多人都識cat meow dog woof pig oink
唔代表要識onomatopoeia呢個字
你到底知唔知日常係咩意思

Btw我中學無讀literature都只係識五個
simile, metaphor, onomatopoeia, repetition, personification
完全唔識
叻啦
我講緊陳醫生唔識哂係正常 你就淨係pick最易果兩隻字嚟講 佢都識五個啦

得metaphor呢個term係多外國人喺日常生活用

同埋simile正確咁譯係解明喻 比喻係包哂明喻同暗喻
書都未讀好 可唔可以柒少陣
我識一半,但我係會考嗰陣教for作文高分
小五就要識呢啲真係太過火
最慘既唔係唔識英文,係連中文點解都唔知,擬人擬聲都知,但乜野係類韻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞