醫生爸爸陪小五女兒溫習英文 陳沛然大嘆:十個字有超過一半唔識

437 回覆
1155 Like 13 Dislike
你要話有用 咁實有用到嘅地方 視乎多定少啫
值唔值得要個小學生背一串咁長嘅英文

你就算唔識onomatopoeia 都唔影響你睇得明dogs woof cats meow
你同鬼佬傾計 佢都唔會問你佢頭先係用metaphor定simile啦
冇錯,咁不如背字典,背晒乜撚字都識
小學應該學liberal studies
嘜都掂下
掂到咁深入其實害咗個小朋友
因為舊時代英國就係咁
就算今時今日SCMP都仲寫緊八股文

仲以此為榮
我有啲同學教咗好多年中學都覺得SCMP係經典好嘢嚟

好多語言學家講應該用Simple English
唔好用呢啲八股文
講到口水都乾埋
但香港依然係咁

唔洗起晒鋼既,其實我係外國讀過書,所以隻隻字都識
唔小心踏親你條尾對唔住咯
剩係識metaphor
利申 北美住左8年
personification 睇到o左咀
陳沛然窮等人家出身
就算依家生活好都係靠自己雙手爭取返嚟
睇佢講嘢都知佢有思想有智慧
識教女有幾出奇
衰過毅進狗
我識3個 但月入冇佢3/5
讀lit 嘅都差d 唔記得assonance 係乜
生菜茄子呢啲而家喺bb認字卡已經有
利申: 我都係同個女睇bb認字卡先知茄子叫eggplant
我10個都唔識
「孔乙己,你當眞認識字麼?」

淨係識兩個 但我英文好屎
香港係專學埋啲冇撚用既英文
當個個學生出嚟就係做野就係寫文
呢啲字學literature先會接觸到,醫生係理科人,唔識都正常。好似求其捉個英文老師問佢咩係ubiquinone,佢都答唔出喇。
學海無涯,唔係個飯嘅人唔識,好正常,咪期待醫生個個上知天文 下知地理咁。
食屎喇
講風涼話

你申報左你唔識校長/校董先講喇....
其實以前都學過 不過唔記得晒
仲係學當中3-4個
中學學啲好難嘅數係推理, 語文咁死背生字好似冇咩意思
可能同我同一間直資小學
我有印象小學教過onomatopoeia
佢真係幾有學識
談吐上
都反送中先識佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞