[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶(61)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
各位繼續

上一個 post (60)
https://lihkg.com/thread/2232550/page/1
【注意事項】

1)避免購買行貨 Seiko / Grand Seiko,全面封殺香港代理「通城」

罪證:2019 年勾結黑警散仔協會,推出散仔協會 42 週年特別版手錶

通城作為香港代理,必定跟事件有關,做法完全係同廣大香港精工用家過唔去
Seiko HQ 作為生產商亦責無旁貸
真係要買精工,請買水貨,一蚊都唔好俾通城賺

2)買錶還買錶,最緊要唔好買 BALL

罪證:2015 年勾結黑警散仔協會,推出「警務精英特別版」手錶
http://www.passiontimes.hk/article/01-06-2015/20422

3)Casio 都古古惑惑,大家自己留意

【FAQ】

1)點解貼親 Rolex 同 Panerai 都收到咁多負皮嘅?

呢度係咁,入鄉隨俗啦,大家冇惡意嘅。

2)你哋平時講嗰啲 RR 同埋 M 係咩嚟?

香港其中兩間買水貨錶價錢比較相宜,質素有一定保證嘅舖頭。
so far 冇聽過有人買到假嘢。

一間係稀有稀有 R__e R__e,另一間係 M_____z。請自己再 search。

3)咩叫 BT,咩叫 AD?

BT 即係 Boutique,品牌專門店,係錶廠公司自己開,唔係香港代理開。折頭少甚至冇折頭,但款式齊,服務好。

AD 即係 Authorised Dealer,一間錶行拎咗錶廠嘅代理權,可以賣佢啲錶。一間錶行通常唔會只係得一個品牌,一賣就賣十個八個 brand。折頭多啲,但款式冇咁多,服務同埋 sales 對個別品牌認識一定冇 BT 咁好。

各位自己揀。
new post劉明
LM 俾女人刮花左塊玻璃
Nplm
小生宜家戴嘅係李嘉誠戴果只。叫西鐵城。
lm
nplm

第1隻貴錶 多謝巴打幫我
其實啲人整到個蝴蝶扣長做乜撚
我手幻撚成個扣突撚晒出黎
葡七
正錶
Monday blues from down under
Lm
之前都有諗過買隻monaco, 但我隻手唔太肥厚唔係好適合戴方型錶

btw, forged carbon case
NPLM
今日戴隻冷門啲嘅 3-4千有隻triple calendar+moonphase幾抵屌
雖然係石英不過冇秒針問題不大
題外話FC啲機械萬年曆都幾抵屌 諗緊入佢定係MONTBLANC
lm
我成日去 netflix 無啦啦撳嚟睇
等我留意下
NDC strap?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞