[第四季][冒險]亞特蘭蒂斯戰記 第五版

921 回覆
42 Like 8 Dislike
算啦
當大家都新毒咪算
我認得好多 但有時一兩個改咗名又串我話我唔認得 搞到依家好唔肯定
公道講 樓b量很多

但有時經期唔準
克魯蘇又死左 ? 白加攬住條屍係邊個
咁查生家陣好唔好抽 旅人職業定用返舊時啲技
星期3再出下,我要做埋份功課先,星期四要交
遲下再到佢哋先講
下一章會交代埋先轉線

星期三下比放我一個小break
樓豬你好
Hellowelcome aboard
我就係偉大嘅船長
篇故由兩個月前開始從第一季一直追到而家
終於追到Live 好感動
打返小小閱讀報告啦
有冇話最鐘意識個角色/深刻場景/最憎邊個/之後想睇咩
巴打點解你對住個地獄入口會感動
仿生體呢個Ending加埋真子開心女Mode出返黎,真係睇到我忍唔住講咗句:靚波阿屌
hi新毒 more is coming

最鐘意邊個角色.場景呀,講下丫,比啲feedback me
閱讀報告:經期血量很多,但期經常不準
樓豬篇故雖然用字比較通俗,但係喺人物刻畫同場景描寫呢兩個部分清楚易明,完全可以顯現唒成個畫面,喺呢段追故嘅日子入面,各種精彩嘅故事情節伴隨住心情跌宕起伏,有悲有喜,先從第一季主角團對冒險探索姆大陸嘅熱情同和睦、再到第二季中後期喺德軍入侵和管治下嘅堅強同忍辱負重,尤其喺第三季由莉莉奈同小島南喺白境中嘅邂逅揭開咗當初協助母服擊退德軍且前往亞特蘭蒂斯嘅紅櫻武士之黑暗面,然後再加埋真子與查曼德、綠萊嘅日常同悲傷落幕,都俾到一種莫名其妙嘅親切感,呢幾部分睇完總係覺得有啲意猶未盡

至於角色嘅話個人最崇拜火良野,其實由佢喺競技場一戰成名,跟銀K聯盟鹿逐天下嘅野心開始對佢嘅人物設定幾有興趣,先撇開男角總會柒嘅定律唔講,好欣賞佢豪爽與率直嘅性格,又唔會因為失敗而一蹶不振,努力嘗試,其後喺新世界意識到自己嘅渺小,學懂左及時行樂,該認真時就全力投入,努力打造回憶唔俾自己後悔等,除左佢言行舉止比較似大男人,但綜合黎講火良野嘅優點係好值得學習,俾心機做好自己,活在當下。

咁相反感覺最乞人憎嘅角色係柏修斯,佢身邊嘅朋友甚至連同佢最親近嘅尼菲特都有成長跡象嘅時候,佢即使察覺到都唔試吓去改變自己,仲停留喺舊世界嗰陣嘅心態,永遠喺自己嘅舒適圈入面度過,認為自己只要一直保持落去就夠,同埋一昧愚忠嘅行為亦都好令人討厭

好鍾意樓豬篇故嘅世界觀,每段睇落冇咩關連嘅篇章實際埋下咗唔少伏筆,讚 另外期待樓豬可以喺第四季完左之後額外寫篇外傳講返蒙嘅背景故事,感覺佢個身世好複雜。

((有啲位表達得唔太好,都係戴返個頭盔先
原本只係想上黎連登碌吓有冇咩八卦野睇,無意中㩒咗入黎見到個簡介同職業表幾吸引,而自己本身挽開rpg遊戲,於是就決定咗入坑追故
好耐冇睇閱讀報告

係,用字簡單啲,但唔想用口語,因為篇故嘅題材雖然輕鬆,但想講啲深入啲嘅內容。

因為我唔想重覆寫同一樣嘢,所以每一季個theme都會唔同
第一季係輕鬆+熱血
第二季係挫折+堅持
第三季係歷練+成長
第四季係自我救贖

火良野要遲下先會再出,依家要收一收線先,佢係第四季前段多戲份,再等多好一段時間先再有

最近完嘅真子線呢?佢條線其實係去西藏攞靈感,所以好多宗教上嘅嘢我自己都覺得寫得唔錯。
都要問返句 有冇睇留言
如果出一篇短漫畫,一個場景,你哋想睇邊幕
乞衣仔屌狼絲
竟然係咁
日本人出場打9德國仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞