5+1低端人口首位會員終於到步英國

870 回覆
3049 Like 37 Dislike
英國人係外地既物業收入都要計稅
睇黎回答 LOTR 啲officers 要好小心諗佢條問題背後意思
bno最後生都已經23歲
最應該走係冇bno個班前線00後,希望你地老野手足過到去會睇下點幫佢地走
有咩方法幫到你地?
LOTR 入境考乜鳩,你講既野就算要都係入籍既時候先要求,不過我覺得到最後唔會有好死板既規定
1. BNO父母帶佢哋走。
2. BNO平權,睇下可唔可以幫到班00後而父母係英殖年代香港人攞英藉。

至於同英國冇任何關係的00後,就要用其他救生艇方案例如難民,澳洲留學5年簽證等方法走。如果喺香港機會會被迫害到連命都冇果陣,走佐先算係唯一選項,唔好再同我講有冇錢的問題。

最難處理同最需要支援,應該係黃00後而父母藍到紅果堆。基本上堆00後首先要喺“屋企人”同“自由”2者選其一。之後先可以想辦法幫佢哋。
老實講,我覺得唔係有無資格去既問題,面對現實好多時可能係錢問題,父母藍一蚊都唔會俾個97後手足,咁就算邊個國家話開門俾年輕手足入都好,根本唔會有幾多個走到,除非妙想天開到要埋人地政府俾public fund,不過呢樣堅係無可能,人地國民好多人實反感

希望俾半工讀大學可能會比較貼地,踢走咗一班支那人應該有唔少學位多出黎
祝樓豬生活愉快
加油!
我係想香港人可唔可以成立一個幫呢班00後而藍到紅父母的NGO,喺經濟上支持呢班00後的基本需要,並協助佢哋當地半工半讀留學,就業。

咁就可以解決佢哋逃走後俾人斷財政的問題之餘,又唔使動用當地政府(唔一定係係當地政府)的public fund。
下,去做逃兵都唔係?咪呃自己,都放棄左香港啦口就講得好聽,實際就懦弱走
慨念就係:總之呢班人過到來外國,NGO就會照顧佢哋“最基本”經濟需要,並協助佢地入學,就業(例如加入學徒計劃,英國都好流行)。

錢方面唔一定要無償俾佢哋,可以套用grant/loan慨念,舊錢係低息/零息借俾班00後,當佢哋進入就業巿場之後就慢慢還番舊錢俾NGO。
通常用debit卡而唔係credit卡,你申請銀行戶口拎張debit已經夠過世,英國極少用現金,最易申請就monzo,俾個地址影passport拍段片,幾日後卡到手

一開始用香港嘅信用卡都得,你要俾匯率貴啲姐

至於真係好想要一張信用卡點搞,坦白講我都唔知
唔走就做到香港人?東突厥人唔走一樣變新疆人,你敢講香港呢個名唔會改?

我承認留低要勇氣,但係走都要勇氣架,你估真係個個都拎舊錢去嘆世界咩
會唔會係因為香港太易申請到,所以覺得英國難

其實某程度上係好事黎,你睇香港幾多碌爆卡就知
有地址先開到戶
一開始租屋個時俾現金?
對唔住,我係英國香港人
British Hongkonger
如果係英國土生土長,好似話你細個嗰陣已經會唔知點從老豆老母拎到credit,反正係佢哋成咗年都唔會係零

但移民去一開始係零,無credit就搞唔到需要credit嘅服務,無用呢啲服務就無辦法增加自己credit,幾乎係一個bug嚟
安靜啦
Birmingham,有啲後悔,無得john london 十月一
希望Birmingham都多啲香港人一齊搞活動
一開始係電話plan開始
加油
其實Birmingham有咩優勢

洗費同工作機會同Manchester 差唔多,反而聽過Birmingham 治安更差?

當然好多野都係要到實地先知事實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞