5+1低端人口首位會員終於到步英國

870 回覆
3049 Like 37 Dislike
Capital Gain Tax
如果香港層樓係自住
9個月內放到既 $1 都唔洗比
加油呀巴打
其實倫敦算好容易融入到
我自己都係過來人
有咩唔明就問啦
張蠔卡 underground , upper ground 係咪互通?

坐National railway 就要另外比錢?
巴打一定係鄧寇克
諗住點係英國支援香港手足
定係去幫手起香港城
生活過成點
租 交通 嗰d係咪洗好多
難唔難草錢
Oyster card 倫敦內所有 tube + bus 都通用
除非你出 outer london
雖然睇佢車費好貴
但張 oyster 每日都 cap 左 £8 上限
同一日再用同一張卡點搭車都唔使錢

Btw 巴把你都過咗去冇耐?
果位黑人巴打都幾勁 有哂目標捉巴打
你人係英國點自住香港樓
到英國起計183日內賣到就唔洗比
加油
好好生活
香港同英國都有參加
就稅務事宜自動交換財務帳戶資料協定
AEIO
英國稅局要查你
可以問香港稅局拎料
點會查唔到
英國逃稅罰好甘
如果影響到5+1visa未得不償失
其實幾 chill
以前半工讀
打左 part time 工4年
Share flat 同三個英國佬一齊住 zone 2
加埋上網水電媒都係 £450 pm
都唔儲到錢就睇你勤唔勤力
即係我係Greenwich坐upper 到 canary wharf
再轉underground 到north Greenwich 睇O2
睇完坐Leicester square 到唐人街飲茶
然後坐underground 到Knightsbridge 海德公園hea
......

都係8鎊 咁抵
逃稅 就趕你返XG
仲逃唔逃啊
都係
見網上好多都話share flat最緊要
係錢可能難儲過香港
融唔融入到
有無玩d咩會特別容易network
我英文傾通得幾好
反而擔心入唔到人地圈子要下下搵返香港人圍爐
巴打有勇氣
加油
香港人去到邊都諗逃稅
住落你就明架啦
種族呢家野始終親疏有別 希望你頂得順
學生時期就會好d
其實係
因為真係太貴
如果你zone 1 搭一兩個站
等如香港好似由油麻地搭到去太子要收 4,5十蚊港錢
你講嗰條路線你用$6-700搭都唔撚掂

仲有如果佢越接近中心地帶,加埋Peek hour 會更加貴

利申:唐人街飲茶我有好介紹
努力搞好香港人個朵幾重要
令到人真係覺得係一份子
英國印度人做得好似唔錯
總之Daily Cap 8 quid
坐過8 quid後只收8 quid
Single Oyster pay as you go 都 2.4 quid
一日坐三四程就會cap

真心Zone 1內行路同單車重快啦,坐咩Tube

歡迎來英
咁幾時先可以申請信用卡, 搵到工先? 用住香港嗰張先得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞