5+1低端人口首位會員終於到步英國

870 回覆
3049 Like 37 Dislike
笑咗 嗰條友連時差都唔知
UK: residence principle
HK: source principle
如圖
幾年前同成家7個人一齊去倫敦旅行,入境果時果到d海關同入境職員都好nice

排隊果陣因爲我地成家人靠得好埋,有個職員走過黎問我地係咪一家人,見我地有老人家又有後生

之後仲叫我地7個人一齊去另一條無人排隊嘅line,
個Counters職員仲同我地揮手,笑得勁燦爛咁招手叫我地過去,勁鬼馬

之後逐個望一望本護照兩眼,直接chop個印就入咗境。成個過程7個人唔使15分鐘

記得剩係問咗會留幾耐?
係咪第一次黎英國?

全部人入晒境果陣,最尾行出去果時

4-5個職員全部仲笑住同我地揮手,叫我地玩得開心d

果次入境體驗超級開心

果時仲要拎特衰護照
相比起香港果d,返到黎都無家的感覺
係呀, 我搭飛機返美國, 啲關員都同我講 welcome home
當然藍
諗起未有5+1時
要整NI Number, D人望到我本BNO問個oversea係咩意思
最後點拿?
唔係好明點解BNO會吸LOTR,乜唔係無passport 要申請政治庇護先要架咩?
Hker is british
師兄LOTR扲到NI?而家完全申請唔到係咁話jobcentre arrange唔到面試.
有冇近況 搵唔搵到野做 住宿點樣
我係以前留學時拎
宜家係疫情問題拎唔到?
咪整好佢寄信比你, 封信就係你個NI number
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞