連登巴膠怒屌厹甜橙廢城專線暨坑口怨望落空專區

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
其實冇得解決
無可否認南區去九龍一定係經香隧去紅隧最順,要解決嘅話就要堅拿道天橋改三線,再紅隧改四線,講完都覺得天方夜譚
269M都應該搞到厹好頭痕
睬佢都傻
紅磡出口大改,1號幹線窩打老道全立體交差化
你係收到啲咩風,定係純粹發問
33X應該做埋筲箕灣
Volvo B8L MCV 12.8m 出牌

V6X1 - WZ2690 - YV3U2U523LA199770 - U
V6X2 - WZ2778 - YV3U2U527LA199769 - K

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1184666&extra=page%3D1&mobile=2
290(X)
你聽返今日區議會個巴士小組會議先
之前唔係話叫3AVBML咩
只係精神病院人FF
between 大埔海濱公園對面場堆新車壯觀過屯門廠
其實252都全日到
K53全日都唔出奇
奇在鐵巴呢排咁多動靜既
據悉城巴 930X 會於 18/10 起改道,銅鑼灣方向不經告士打道及荃灣方向繞經如心廣場。
估下聽日行唔行56S
唔係天方夜譚咁遠,只係抵死嘅保護海港條例(雖然的確唔應該填咁多海)同舊區重建不定(例如加士居道天橋-甘肅街-油麻地停車場已經搞唔掂)下任何計劃一律好難實行(去到起橋都要審查佔用海港)。世界局勢下,要拆路或者降級去美化市容同起單車徑、再起新路。
紅隧以前考慮過、而家獅隧會起嘅加建兩線管喺興建 cross passage (不過沉管有啲唔同)同中間雙線管佈局以至運作比較棘手,日本噉加條連埋三線管或者個箱附設細管單獨運作亦會有前者嘅成本效益問題。
紅隧要加兩條雙線管就會冇得走位,南岸時空上冇配合到沙中線、灣仔繞道未執完手尾檢討到灣仔交匯處,北岸喺紅磡繞道落成後冇整理到康莊道同梳士巴利道。但講到底,擴建堅拿道天橋本身或者紅隧加重前者同區內負擔一樣唔係好結果,要善用香隧嘅話前提就會係改善灣仔區南北向走廊。
厹934準備好接實愉景班客未
當年初期設計擴建紅隧未有下個年代嘅灣仔繞道要大改灣仔交匯處同架空告士打道,而家未必需要咁盡
要離題改善一幹九龍段又唔一定要著眼於窩打老道或者紅磡交匯處
1. 一直冇掂過嘅龍翔道交匯處(擴闊龍翔道同加建獅隧唔搞)
2. 界限街同太子道西冇起到60年代建議嘅隧道或者90年代輕輕檢視過嘅北九龍幹線及有環境問題嘅西延西九龍公路連接天橋(而家聚魚道迴轉處同西九龍走廊富昌邨斷橋依然有啲尷尬)
3. 南九龍幹線應該可以純粹以梳士巴利道組成,連接連翔道南延成嘅西九龍P1九龍角段(之後起九龍南環線時仍然有睇埋)
3點之間嘅兩段用北九龍繞道九龍城段(繞過埋龍翔道山下鬧市段)同東南九龍T1或者紅磡繞道前身嘅紅磡道就會組成一條繞道
搭荃葵線又要聽:

九巴934號線......
唔係好明
1. 龍翔道交匯處可以點搞?同埋今次獅隧加管係咪會一併搞埋
2. 可唔可以講多少少北九龍幹線同西九龍公路連接橋西延即係乜,同埋有咩幫助
3. 係咪即係九龍環狀公路?我覺得西南九龍去北九龍要靠窩打老道/亞皆老街都好唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞