連登巴膠怒屌厹甜橙廢城專線暨坑口怨望落空專區

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
你完全講咗我心聲
而家去到半個香港都係一款車,通街一樣樣全無個性真係好厭,甚至見到西瓜波都唔想搭

好懷念以前/中/後置引擎、熱狗/冷馬、三大廠加少數民族乜都有、淨係熱蘭都有十幾款車咀嘅年代
亞記車身富豪奧林比安 九巴/中巴/城巴style各有特色
其實富豪已經算係咁

橙蛋, Wright 3, MCV車身, 起碼都叫做 "有少少新鮮感" 先, 雖然個人覺得 B8嘅乘坐感相對 B9係退步咗
由mmc開始憎ADL
屌你老味,見到佢個死人車章就作嘔

以後其實係咪應該少咗人會鍾意巴士? 以前區內線,出城線,曬命線頹線,所有用車都分好層次,就算同一款車都可以有唔同配搭,勁同廢有落差

而家呢?mmc 11.3 12 12.8 加埋成二千架基本上一撚樣
新車,舊車,橫跨成七八年,一啲分別都無
以前會期待新款新車會派俾自己區,自己搭開嗰啲線
屌,而家咩線都好,都係mmc架啦,都係嗰啲S T U字頭引擎聲一模一樣嘅垃圾賤種閪車
我都唔知呢款賤種閪車到底係有幾好用,好用到可以全香港所有巴士公司買撚到唔識停咁樣,咩長度買幾年都只買mmc
V凳係馬拉野,當然比L凳平,巴士公司買車當然budget行先,理撚得巴士乘客坐得舒唔舒服咩
應該90年代尾最正
講車齡,要舊車有廿幾年都行得走得嘅雞寶套餐要新車有新出嘅低地台巴士,有躉有德仔,又有老闆,再後少少有埋男人同豬
講波箱,雖然大部分都已經係自動波,但仲有珍寶打緊波子,想絕啲仲有大嶼山棍波意老蘇過山車,以前仲有導航位睇司機玩波棍
講車廠,要祖國貨有蘭有都有龍,要德國車有Benz老闆同男人,要東洋貨有三菱同意老蘇(同豐田),仲未計富豪同雞拿
同款車都可以有兩/三擔,爬山唔爬山,車咀又唔同,唔同殼都仲得,仲有少數但唔會令人覺得濫嘅神獸

俱往矣

利申:9幾年落坑,近年見到咁單調已經冇哂癮,只會睇下post同搭車但完全冇興趣追車
想問下點解最近咁多龍運車拎左黎做市區車
我要求唔多,可唔可以整返部低載版12米mmc
mmc係咪垃圾唔敢講,不過一定逼到唔係人坐
反正咁多廢線少4個位跟本用唔著
1)機場無哂客,龍運司機都要開工架
2)葵青區大把窿
城隧3ad 西北ap
嗰陣成日覺得啲車又嘈又震
依家先覺得其實唔係咁差
市區少人嘅線:雞、鴨
鐵路接駁:BL, M
市區大線:吉偈S3BL, S3N, S3M
新界市區特快線:康偈11米
寶林路:康都、康水龍
過海大線:12米、水塘車

而家連Voith ZF都亂派,市區空氣線 3B 5D 7B 8 8A 11K 21 一律用12米,仲要唔理紅定金
作為食柴線嘅乘客就爽,用車大升級
但作為巴迷,真係悶到pk
只可以話,巴士公司在商言商角度下會想統一零件,簡化車隊型號
好似善巴咁,超豪後買左幾多年ADL?
到B8先買少少

厹呢,ATR年代都有ALX500 DM兩種車身,後來被收購就無
到B9年代初初仲有Wright同ADL車身,量產車後來已經得返Wright,到B8先因為Wright財政困難轉單MCV

在於巴士公司角度,乘客乘車舒適度真係WFC
對佢地而言係要profit maximization,可靠維修簡單出車率高同慳油仲要載客量高
結果咪造成左
1. 車隊變化細(簡化零件)
2. 排櫈排到運豬咁

係厹公司,Man維修好明顯係煩過MMC同B9 B8,變左佢入唔會多
肯入貨某程度上係平同埋對兩大廠宣示態度,表明我唔係一定要同你Volvo ADL呢兩間買
可惜冇坐過雞/寶/O305
我既年代熱狗得返豪/蘭/龍

以前樓下啲線各有各特色
望到咩型號已經知咩線
而家
講到九十年代末,仲要提生命末年唔再做通天巴士果批Falcon,舒適度一流
我見九龍東係多左橙車
第一批借只有L廠
第二批借部分係去K廠部分去L廠
張櫈軟淋淋好好坐,仲有冷氣
當年佢地係285掛牌
不過坐過都係特見係行283同88K
行特見佢地係車頭放膠牌(因為原裝牌箱特別細,好少路線有呢個size脾牌)

最深印象係張櫈真係好軟
撚屌 mmc 都叫升級? 依家俾返 3asv 我就升級啦
如果係要上山的線,由踩極都無氣變做mmc算係升級嘅
其他真係不了
要全程車受罪,我寧願上斜慢一兩分鐘
老呈坐MMC

Condom櫈V6X行老呈感覺上好過V櫈MMC
最衰中華人民共和國湖北省武漢市武漢肺炎攪到無B1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞