[你問我答] 蘇格蘭生活5年 - 2

1001 回覆
36 Like 6 Dislike
啱啱search過下,蘇格蘭多湖,主要飲地面水,所以係soft water
倫敦飲地下水為主,礦物質較多,所以係hard water
唔肯定係咪真係咁分,但聽落合理

樽裝水方面,喺倫敦已經見唔少人買highland spring飲
我幾年前都有去過,但都唔覺佢地係講gaelic,只係重啲口音同用啲唔同既slang
你應該講得冇錯,上年同我同事去england做野,出發前佢同我講,記得唔好飲水喉水,要飲就飲樽庄水
嗰陣佢哋對我哋講重口音嘅英文
但見佢哋圍內傾計時,明顯唔係講英文,而且有啲後生女店員都講
不過Highland人煙稀少,保育語言真係唔易
後生女店員
Highland 除咗景色之外,仲有咩野睇?
主要真係景色壯麗,自駕遊沿途會係咁停車影風景
經過牧場可以影下啲高地牛同綿羊,有時仲會走出馬路

夾啱時間可以去坐Jacobite蒸氣火車,拍過Harry Potter、喺條古橋揸飛天車追逐嗰個經典畫面,經過條古橋會見到成個山頭都係英國人影相,終點係港口小鎮Mallaig,可以食海鮮
參觀威士忌廠(不過我無興趣)
參觀古堡

講出嚟好似無太多特別,但去到真係好忘憂,入咗世外桃源避世咁,對城市人好舒服
想食海鮮 食住海鮮飲Whisty
我都好想去isle of skye或其他地方hea番幾星期咁,避下世

有冇喺scotland 睇過極光?
whisky
極光
oban既海鮮同whisky真係不得了
未,去Isle of Skye嗰次係夏天去

但天氣幾舒服,唔熱唔凍
唯一唔好係旅遊旺季喺餐廳搵位難,結果要買takeaway,再揸車返民宿食
見到有另一架車係法國情侶(法國車牌),都係第一間餐廳無位,再跟我哋去呢間takeaway,但男嘅應該唔想買外賣,怒氣沖沖咁揸車走
不過返到民宿對住仲未日落嘅海灣食晚餐,又一番風味
我都望住loch ness同日落食dinner,好正

我有次喺愛丁堡屋企門口睇到極光
入Highland前幫襯一間中餐館,同香港人事頭婆傾計,佢都推介去Oban
但嗰次plan好要去Fort William搭Jacobite,Oban唯有下次再去
不過搭Jacobite去到Mallaig食嘅海鮮都唔錯,算係成個英國之旅最好嘅一兩餐

類似嘅小漁港,蘇格蘭沿海有唔少,將來希望可以去多啲
巴打你好 想問下蘇格蘭疫情處理得好唔好?身邊啲人自唔自律?
諗緊過去但唔想中武肺
oban我好似去過三次
還可以啦,我覺得自律過england
前排好似有U of Glasgow宿舍爆發,其實係咪住學生宿舍都好難避免?

街上啲人戴surgical定fabric mask多?
大學的科學研究?
一半一半
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞