[你問我答] 蘇格蘭生活5年 - 2

1001 回覆
36 Like 6 Dislike
過到去係咪好難搵工
睇你想搵咩啦巴打
行行唔同
Edinburgh 1個人每月生活費唔計租屋大約係幾多左右
假設每個月淨係出去食幾餐
之前大學exchange加上係畢業後過去讀碩士,都住過兩年幾,Glasgow同附近最大嘅town Paisley都住過

諗緊租屋同住邊嘅巴打記得睇下附近有無pub/club...Glasgow日頭可以好安全好靜,但夜晚係另一個世界,唔好咁傻住city centre呀! 晚晚無覺好訓Glasgow west end會高級少少

最後想問下...有無啲國家係接受英國讀完碩士可以直接去做野架?(已過畢業2年...)
Glasgow除咗west end會建議住邊度好?
首先, 你有冇黎過UK旅行/ 住過? 有既話你會大概明白自己會買啲咩食, 同去邊買

以我自己為例, 我早午餐都係是是蛋蛋, 飲個湯, 食個包就得
但有啲人係習慣左同中午要食多啲, 好似喺香港要食一個碟頭飯先得咁, 所以你係問得好, 而呢個問題唔好答

但可以答到你既就係, 如果你同我一樣, 鐘意飲西湯, 食意粉, 食包既, 就真係可以好平, 一大條方包平既可以係50p左右, 夠你食幾日, 一包意粉平既可以係20p, 我自己而加就通常都唔會買最平嗰啲, 但最平既都一樣可以食得好開心
讀完咩科呀, 我自己都留意緊
今日好有心機覆, 哈哈, 我放棄工作, 等放假, fuck it
其實好睇你返工/返學係邊嘅,因為Glasgow天氣真係麻麻,大風陰天就基本,然後80%時間落雨,5%出太陽,仲有個15%就係狂風大雨

呢啲時間係一分鐘都唔想係室外,但如果會揸車就多啲選擇! 最好就多啲大嘅超市,住嘅附近滿足到你日常需要就

Paisley嘅租平過Glasgow好多,巴士半個鐘就到Glasgow city centre, 有車就十幾分鐘 East end就唔多推薦,聽好多唔好野發生
同個腦有關嘅科
好堅咁喎, 我覺得夠專, 就好易去唔同地方
專買減價既方包,食到佢發毛先買第二條
減價5p都有
放冰箱, 放一世都得
啱呀 人人口味唔同
所以我真係講唔出一個好肯定既答案去回答"一個月生活費幾多"
但都可以分享下

BTW
睇到有人開始做太空人, 已經開始分隔兩地咁嘈交
有無手足知道Edinburgh邊度有中菜好介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞