[你問我答] 蘇格蘭生活5年 - 2

1001 回覆
36 Like 6 Dislike
絕心兄點評價蘇格蘭人既工作態度,易唔易夾?
我唔可以講哂所有行業, 我大部份時間都係同大學既同事做野
我嗰team人主要都係蘇格蘭人比較多既
回想番兩年前, 我番工第一日就問我同事, 同supervisor, 點解合約上面冇寫番工放工時間, 佢地就話其實平時唔黎office都得, 只要meeting同demo出現就得, 我反而覺得咁樣提升左我地既工作表現
其中一個同事會一早7點番去lab, 做到3點就走
我就通常一個星期番4日, 10點到4點, 但唔會喺office分心上其他網

工作態度黎講, 我遇過既人都係認真工作, 大家都休息夠先做野, 真係好少好少見到話唔做野坐喺度上網
同埋, 大家都好友善, 好幫忙, 去到pantry見到唔識既人都會打下招呼, 講下大家做緊咩咁

我都有番過一般既公司, 通常都會有啲星期三/ 星期五活動, 大家工作上娛樂上都開心既

都有過少部份唔偷快既經歷, 但唔太值得喺度題, 我想大家都係要對新生活有動力同衝勁
差佬會理咩
好過你自己同佢嘈, 同keep個record
我諗住如果係蘇格蘭耐咗 我地都要可能要改變自己口音變蘇格蘭Tone
我自己細個係香港都試過, 係間seven度坐上個雪糕櫃. 個店員叫我唔好, 我話「仆街啦你」,跟住佢想打9我, 我:「打我呀笨」跟住我走咗, 屌住走

又試過坐校巴, 向啲師奶路人舉中指比佢地鬧
咁又唔洗喎
聽得明就ok 講慣左Glasgow口音
改唔番就大件事
其實聽身邊啲人講得多就會有, 好難話刻意去變
你就係嗰啲痴線𡃁仔
改唔番咪碟埋心水做蘇格蘭人
蘇格蘭獨立就扲埋蘇護
唔得呀口音太重點去旅行
主要係British accent就ok
btw尋晚整左羊腩煲好撚正
話說 有無人知 如果我想帶部desktop過黎最好做法係點

本身諗住 就咁拆左塊底板出黎
一舊野連埋哂cpu display 散熱 m.2 ssd ram咁
就咁一塊野handcarry帶過黎 黎到再買火牛同機箱

但我有 兩個23kg行李寄倉 諗緊可唔可以善用下
打過去診所問唔洗book 早兩日去拎樽 早一日驗 即日就有report
UPDATE.

Glasgow及Edinburgh的TB Test Centre在Lockdown情況下不會開放做TB Test. 蘇格蘭手足注意,可能需要前往英格蘭既Centre.
thank you pal
但有冇話點樣先可以合理地去england?
真係唔知...比人捉住問你點解Travel真係唯有答佢要趕住申請VISA留係英國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞