[你問我答] 蘇格蘭生活5年 - 2

1001 回覆
36 Like 6 Dislike
仲整左磅手打午丸
擺freezer可以食好耐
平過亞超買
絲打整野食好似好勁咁
你又知
睇完你啲post 好似幾好食
勁就唔敢講但真係好鍾意煮
同埋lockdown太悶
多謝你睇我啲post
又落雪啦喂
我呢邊落緊雨
glasgow口音真係好難明
去左邊度有得聽
住耐左發現,有時係難聽到local都唔明
同Glasgow啲real estate agent傾電話 屌佢老味又快又重口音
奇在我地呢啲香港口音佢又聽得明. 我就乜柒都唔明
其實香港口音已經幾好聽架喇 起碼好少出現奇怪發音先
真係好老懢. 佢講咁多野我又聽唔明. 好似我唔識英文咁 係咁叫佢repeat. 點好
我YOUTUBE搵過啲GLASGOW YOUTUBE睇, 有啲我都7-8成聽得明. 有啲真係完全唔明. 特別係例如訪問果啲路人甲/沉常老百姓. 呢樣真係令我有啲驚如果要住Glasgow
絲打知唔知有咩電台係全Glasgow口音.
我想下決心學吓Glasgow口音
我喺愛丁堡頭先去銀行想開戶口都係聽得明大約7成左右
不過佢又好有耐心好好笑容咁講解
突然間好慶幸一開波未去Glasgow落腳住. 一黎就打Hard mode真係好易Depress. 果陣諗清楚最好都係Edinburgh落腳先. 安定咗再諗Glasgow (都幾鍾意Glasgow city 果種現代感, 係有啲似中環. 更加似可能係70-80年代既中環.
我反而諗定咗住Edinburgh啵
一月一凌晨戈陣喺條街度d人都會講Happy New Year,都幾暖心
個人認為啦. 普遍黎講應該都係Edinburgh會更適合香港人, 特別係呢一,兩年黎經歷咗咁多野既香港人黎講.

但如果係年青人主要純讀書留學. 去Glasgow. 有活力啲. (純講生活咋, 學術野真係唔多識)
我係番工同喺另一半屋企人身上學
同埋睇YouTube Limmy’s show
我一嚟就係Glasgow
頭2星期簡直街都唔想出
覺得全部人講緊外星話
Hogmanay
今年冇左
我嚟之前都有期待過呢個架
呢個真係好好玩
仆街中國武漢肺炎
仆街武肺仲令係英國好難搵工添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞