[你問我答] 蘇格蘭生活5年 - 2

1001 回覆
36 Like 6 Dislike
flatmate先衰 有得選擇一定係自己住.
flatmate特別係白人英撚:
- 帶人返黎開P
- 係房係咁傾電話大聲講大聲笑
- 污污糟糟唔會清潔公共地方等你做
- 虛偽: 係咁同你講唔介意有啲野同你share. 但其實跟本唔撚想你用. 你亦都唔係傻豬豬真係走去用.
- 自私: 唔會considerate自己嘈到人或者自己搬野返黎個flat度阻到你. 因為呢啲係佢既rights. 你出聲= violate his/her rights.

主觀講句英國沒落同呢啲白豬大量充斥好有關係. 唔自律 乜都權利權利 但係無義務.
我覺得唔一定係白人問題, 反而係覺得係大部份𡃁仔都係咁, 比屋企寵壞左
竟然
可能真係要撞手神,或者係我暫時喺度遇到嘅人對我都唔錯
令我對呢度嘅幻想空間大咗好多
當然不會絕對係白人問題. 但部份英格蘭白人果種自大自私嘈嘈炒炒應該都歐洲出哂名. 我認為根本係民族性黎.

sorry 我暫時有緣係蘇格蘭遇過既英格蘭白人so far都無乜好感
我覺得唔一定係白人問題, 反而係覺得係大部份𡃁仔都係咁, 比屋企寵壞左
當然不會絕對係白人問題. 但部份英格蘭白人果種自大自私嘈嘈炒炒應該都歐洲出哂名. 我認為根本係民族性黎.

sorry 我暫時有緣係蘇格蘭遇過既英格蘭白人so far都無乜好感
唔好咁

當初嘈我嗰個係黑人黎
搞到我嗰陣都超級憎佢
而家搬左又冇咩感覺
或者巴打你同agent /landlord傾傾睇下有冇得搬
到時個人會舒服好多
心理上唔會咁壓抑
如果唔係真係會覺得慘過係香港
之前去過Glasgow

Royal conservatoire of Scotland 嗰邊

覺得嗰度晚晚都有show睇好正

Edinburg 係咪都係咁

今年打去用bno visa黎Scotland 生活

諗緊Glasgow 定Edinburgh 好
edinburgh有個叫usher hall既theatre, 正常日子都好似唔會晚晚都有show
好似話喺uk做tb test係𥅌啲
係唔係都係會第一日申請visa, 如果攪到tb test既話
上次大lockdown, 我同事叫我千其唔好坐巴士, 踩單車好過
我唔係指一個場晚晚都有show
我嗰次去左Glasgow royal conservatoire of Scotland嗰區(唔知叫咩名)
嗰區有好多theatre
如果當晚有表演
嗰區好多餐廳都會有優惠
我嗰次去左一星期
好鍾意依個文化
Edinburgh會唔會有依啲野
我係香港果陣有做咗TB Test. 1000蚊鬆啲

但英國政府講明如在英國申請BNO Visa. 就要係英國做TB Test. 英國做就要GBP200 up. 而家蘇格蘭得兩間approved centres. 其中一間已經講明Tier4唔會開. 我諗我想落英格蘭做都未必得. 都唔知比唔比Travel落去
唔會啦, 你境內等緊新visa時, 你唔會有事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞