【連登 商業電台 光明頂 討論區(二十三)】

5001 回覆
23 Like 5 Dislike
佢錄音既
點反駁
間中播歌輕鬆d ok既
韓國君主都只叫 king,朝貢國君主一般都叫國王
打錯字。。唔
所謂功蓋三皇,德高五帝,所以先有皇帝
皇帝可以係帝都的King,亦都係天下的Emperor
如果真係要對應西歐封建的king大概只有周天子
所以有人建議 英女皇 趁TRUMP TRUMP 訪問英國時隊冧佢,
呢個係英女皇嘅特權
未必係唔明,人人本心都唔同,老豆係咁做,做仔覺得佢傻都唔出奇⋯⋯現任阿爺好似都係咁style,吃喝玩樂,其他乜都唔理(有錯請指正)
越南君主對北朝貢用國王,對內照用皇帝
呢個泰王做太子果陣成日玩女,其實個名一早臭晒,只不過始終係皇室,啲人唔敢公開批評佢。
所以以前好多公司的條文都寫明以英文版本為準
所以國內有爭議過不如傳位俾其中一個公主,泰國人民好喜歡嗰位公主,呢位公主同前泰皇一樣好顧住自己人民,可惜佢係女。
有時唔係 理性同感性嘅問題, 而係每個語言都有自己嘅bug ( 思考盲點) , 有另一個語言思考會諗到唔同嘅野
你孤陋寡聞
外王內帝,又稱內帝外臣,是古代漢字文化圈的在國內自稱皇帝、對中國外交時自稱國王的雙重體制。此體制在南越、西夏、大理、越南各朝代以及日本都使用過,渤海、吳越(錢鏐在位時)、南唐(958年—972年)、高麗(1275年前)雖然一般對內也稱王,但存在類似的體制。
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/外王內帝
咁係因為皇帝只係儒教領袖神學概念,本質同教皇無分別
中文太多詞語係有意境,而每個人理解都有唔同,好難寫成好實在人人可用的法律條文。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞